Uniunea Societăților de Asigurare a sesizat Comisia Europeană cu privire la plafonarea tarifelor RCA

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) consideră că plafonarea tarifelor poliței RCA încalcă principiul pieței libere, concurențiale, principiu prevăzut de Constituția României și nu numai. În acest context, reprezentanții UNSAR au sesizat Comisia Europeană cu privire la acest aspect.

“Ca urmare a aprobării de către Guvern a tarifelor plafonate pentru polița de asigurare obligatorie auto, UNSAR își reafirmă intenția de a acționa pe toate căile posibile pentru ca reglementările specifice acestui domeniu să respecte cadrul legislativ existent, atât la nivel național, cât și european. În primul rând, plafonarea tarifelor RCA încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituția României, cel al unei piețe libere, concurențiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acționa împotriva acestei prevederi. UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE și ale Tratatului de funcționare al Uniunii Europene, existând premisele ca România să fie sancționată pentru încălcarea legislației comunitare”, se arată într-un comunicat de presă al UNSAR.

Tarife maxime pentru RCA: prețurile variază în funcție de capacitatea motorului și de vârstă

Conform UNSAR, normele interzic atât plafonarea tarifelor, cât și posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protecție pentru o anumită industrie. Totodată, UNSAR spune că societățile de asigurări au mari probleme financiare, raportându-se la faptul că ultimele nouă luni, asiguratorii din România au primit infuzii de capital de la acționarii străini.

“În urma măsurilor aprobate de Guvern, pierderile societăților de asigurare vor crește și nu se vor limita doar la cele șase luni prevăzute pentru plafonare de Ordonanța de Urgență 54/2016, ci își vor face simțite efectele pe o perioadă mult mai lungă, greu de estimat, dat fiind specificul asigurării RCA”, se arată în același document.

Sursa | Agerpres

Adaugă un comentariu