Audi vrea să scape de butoane în modelele sale. Ce tehnologie va folosi în viitor

Audi s-a îndepărtat considerabil de ideea de analogic în ceea ce privește interioarele sale. Însă asta nu înseamnă că se oprește aici.

Citește și:

Broderia, ridicată la la rang de artă: cum arată Rolls-Royce Rose Phantom

Noutate în industrie: conectivitate smartphone wireless, la BMW

Odată cu apariția lui Q8, Audi a făcut un pas major în direcția digitalizării interioarelor. Pe lângă instrumentarul de bord Virtual Cockpit și a ecranului central, SUV-ul a primit și un panou digital care înlocuiește butoanele clasice de comandă pentru climatizare, sistem Start-Stop, dezaburire geamuri sau setările de conduită ale ansamblului șasiu-motor (Drive Select). Până și butoanele din stânga volanului – cele pentru lumini – au fost înlocuite cu un panou tactil.

Iar acesta pare doar începutul revoluției interioarelor din Ingostadt: Audi vrea să scape de tot de butoane. Într-o discuție purtată cu Motor Authority, designerul-șef Marc Lichte a descris pe scurt modificările care vor avea loc în cazul viitoarelor modele. Tehnologia viitoare va avea la bază realitatea augmentată, care va permite crearea unui head-up display foarte cuprinzător. Acesta va afișa și mai multe informații – care acum sunt furnizate pe intrumentarul de bord digital; acesta din urmă va avea, prin urmare, o funcție limitată și dimensiuni mai reduse. Cât despre ecranul sistemului de infotainment și panoul de comandă digital de pe bord, acestea două se vor uni într-o singură unitate grafică.

Butoanele – și acum puține – vor dispărea, ușor-ușor, de tot din interioarele Audi. Controlul volumului, spre exemplu, se va regăsi în mod analogic doar sub forma unei rotițe pe volan, pentru cei care nu vor să folosească panoul digital de pe tunelul median sau comenzile vocale.

Cu toate că aceste schimbări vor arăta foarte bine din exterior, ne întrebăm cu cât de mult le va ușura viețile șoferilor. Probabil că la început va fi chinuitoare lipsa butoanelor clasice, însă funcția de control vocal (care se află într-un continuu proces de perfercționare) va putea compensa acest aparent handicap.

taguri
Adaugă un comentariu