LIVE Paris 2016 – Hyundai RN30 Concept, hot-hatch pentru viitor

Hyundai a prezentat la Paris conceptul RN30, care prefigurează o viitoare gamă de modele „N de înaltă performanță. RN30 a fost creată ca o mașină de curse, pentru a demonstra ADN-ul sportiv al mărcii coreene.

Conceptul, inspirat din motorsport, are la bază noua generație a compactei i30 și a fost dezvoltat în cooperare cu Hyundai Motorsport (HMSG), Hyundai Motor Europe Technical Center (HMETC) și Hyundai Motors Performance Development & High Performance Vehicle Division.

Motorizarea lui Hyundai RN30 este asigurată de un motor turbo cu cilindreea de 2,0 litri, dezvoltat special pentru gama N de modele. Pentru a prelua sarcinile mai mari, blocul motor este forjat, și nu turnat ca în cazul unităților de serie mare. RN30 este capabil să dezvolte 380 CP și un cuplu motor maxim de 451 Nm. Propulsia este asigurată de un sistem de tracțiune integrală, între acesta și motor acționând o cutei de viteze cu dublu-ambreiaj în baie de ulei.

Pentru performanțe maxime, RN30 are un sistem de sincronizare a turației motorului la schimbarea treptelor în modul sport și o evacuare cu geometrie variabilă care asigură o sonoritate specială. Performanțele dinamice sunt favorizate de diferențialul cu patinare limitată controlat electronic.

Pentru reducerea masei mașinii, Hyundai folosește un nou tip de material plastic, dezvoltat în colaborare cu specialistul BASF. Acesta are caracteristicile materialelor pe bază de fibră de carbon (CFRP), fiind durabil, ușor și ecologic.