Formula 1 Monte Carlo – Hamilton, la prima victorie din sezon

Unul dintre cele mai dificile starturi din Formula 1 nu a adus spectacolul așteptat. Din cauza ploii abundente, plutonul a pornit din spatele Safety Car-ului, ceea ce a făcut ca incidentele să lipsească. Totul a durat 8 tururi, până ce trase ideală a fost ușor curațată de apă. Spectacolul a început.

După doar câteva sute de metri, Jolyon Palmer (Renault) și-a distrus mașina mașina pe linia dreaptă, după o reacție violentă a monopostului din cauza apei abundente, în timp ce coechipierul său (Magnussen) a optat pentru trecerea la anvelope intermediare.

Următorul incident a fost cauzat de Kimi Raikkonen (turul 13), care a ratat complet un ac de păr și și-a distrus spoilerul față, blocând și alte două monoposturi. În turul 14, Ricciardo avea deja aproape 10 secunde avans față de Rosberg, iar Vettel a intrat la boxe pentru a trece pe anvelopele intermediare. Hamilton (pe locul al treilea) încerca să speculează orice greșeală a lui Rosberg. Doar un tur mai târziu, mașina lui Rosberg are probleme și este depășită de cea a lui Hamilton. Germanul pierde secunde bune pe fiecare kilometru.

13268180_607764979380488_6584788113670759053_o

Au urmat apoi tururi cu multe trenulețe’,  cu piloți foarte lenți pe anvelope de ploaie și piloți rapizi pe anvelope intermediare. Astfel, accidentele au continuat, unul dintre cele mai spectaculoase fiind între Kvyat și Magnussen.

După 30 de tururi, clasamentul arata astfel – Hamilton, Ricciardo, Rosberg, Perez, Vettel, dar Lewis nu intrase deloc la boxe și încă mergea în ritm de cursă cu anvelopele de ploaie cu care plcase din grilă. Strategia era clară pentru el – o singură oprire la boxe, așteptând ca pista să se usuce pentru a trece direct la slickuri (ceea ce a și făcut în turul 32). În turul 33, toți piloții de top au intrat pentru a pune slickuri. Clasamentul – Hamilton, Ricciardo, Perez, Vettel, Alonso, Rosberg, Lewis având o singură oprire la boxe, ceilalți două.

După o cursă spectaculoasă cu plecare de pe ultima poziție, Max Vestappen a lovit paarapetul și a abandonat în turul 26, generând un Virtual Safety Car. Apoi, trasa ideală uscată a permis coborârea timpilor pe tur cu mai mult de 15 secunde, condițiile fiind similare unei piste uscate. În turl 51, piloții echipei Sauber (Nasr, Ericsson) s-au acroșat, deși primeseră instrucțiuni să facă rocada în clasament. Niciunul nu a ascultat indicația, chiar dacă li se sugerase și virajul în care pot face mutarea în siguranță.

Până la finalul cursei nu s-a mai întâmplat nimic notabil, deși se anunțase o nouă aversă de ploaie. Hamilton a reușit să se apere în fața Ricciardo, iar Perez în fața lui Vettel. Clasamentul final – Hamilton, Ricciardo, Perez, Vettel, Alonso, Hulkenberg, Rosberg, Sainz, Button, Massa.

Astfel, Lewis reușește prima sa victorie din 2016 și pornește în urmărirea lui Nico Rosberg pentru poziția de lifer al clasamentului general.

Adaugă un comentariu