Un sfert de veac fără Ayrton Senna

Prima zi a lunii mai este, pentru mulți, ziua în care lumea a rămas fără Ayrton.

În 2019 se împlinesc 25 de ani de la accidentul fatal care ne-a lăsăt fără Ayrton Senna da Silva, brazilianul considerat de mulți drept cel mai bun pilot de Formula 1 din istorie.

Totodată, cu o zi înaintea acestui eveniment, este comemorat decesul lui Roland Ratzenberger, pilotul care a decedat tot la Imola cu o zi înainte ca Formula 1 să rămână fără Ayrton.

Senna a câștigat trei titluri de campion mondial de Formula 1, în anii 1988, 1990 și 1991. Le-a obținut pe toate la bordul monoposturilor McLaren-Honda. Ulterior, a luat parte la dezvoltarea primei generații a supercarului Honda NSX.

Fanii Marelui Circ sunt familiarizați și cu celebra rivalitate dintre Alain Prost și Ayrton Senna. Cei doi au fost coechipieri la McLaren-Honda începând cu 1988 și au dominat respectivul sezon. Anul 1989 i-a adus titlul lui Alain Prost, iar titlul din acel an, precum și din anul următor, au fost decise în ultima etapă a sezonului de incidente controversate între Ayrton și Alain.

Ayrton Senna a debutat în Formula 1 în 1984 cu echipa Toleman, deși a făcut teste în 1983 cu Williams, Brabham și McLaren. Brazilianul a preferat să intre în Formula 1 în propriile sale condiții, iar anul următor l-a găsit la bordul unui Lotus 97T. A rămas la echipa Lotus-Renault până în sezonul 1988, când și-a început cariera la McLaren-Honda.

Anul 1994 l-a găsit pe Ayrton Senna la Williams, în locul lui Alain Prost. Damon Hill era coechipierul său în acel sezon. Totodată, anul 1994 a marcat interzicerea suspensiei active – pentru care monoposturile Williams din 1992 și 1993 erau renumite, precum și a sistemelor de control a tracțiunii, a funcției launch control și a ABS-ului.

Ultimul sezon al lui Senna în Formula 1 a fost marcat de performanțele slabe ale monopostului Williams FW16 și de succesul tânărului Michael Schumacher, cel din urmă câștigând titlul la finalul anului și dedicându-i victoria lui Ayrton Senna.

În urma accidentului fatal suferit de Ayrton Senna, Formula 1 a operat schimbări ale regulamentului, iar organizația se concentrează să reducă riscurile la care se supun piloții, spectactorii și membrii echipelor de sprijin de la fiecare circuit.

 

Adaugă un comentariu