Din ce în ce mai mulți șoferi nu au RCA. Ce trebuie să facă păgubiții

Asigurarea auto obligatorie capătă caracter facultativ pentru din ce în ce mai mulți șoferi români: numărul de sancțiuni a crescut cu 6,5%.

Citește și:

Decontarea directă pentru asigurarea RCA ar putea avea caracter obligatoriu

10 informaţii despre asigurarea RCA pe care trebuie să le ştie orice şofer

Parcare neinspirată: 37 de mașini au fost înghițite de un lac înghețat în estul Rusiei (VIDEO)

Vânătorii de despăgubiri încearcă să păcălească victimele accidentelor rutiere

Este blocarea roţilor în parcările supermarketurilor legală? Ce spun poliţiştii şi cine are dreptul să facă acest lucru

Cu toate că legislația rutieră impune tuturor participanților la trafic să dețină o poliță de asigurare obligatorie (RCA), acest lucru este perceput de unii doar ca o sugestie și nu o condiție principală. Asta se vede cel mai bine prin numărul sancțiunilor aplicate celor care au fost descoperiți conducând mașini neasigurate.

Dacă în 2018, numărul amenzilor date celor care circulau fără RCA a fost 8.436, în 2019 acesta a crescut la 8.985 – o creștere de 8,5%, subliniază profit.ro.  Această diferență este, totuși, mai mică decât cea înregistrată în anii anteriori: în 2017, numărul de sancțiuni fusese 7.055.

Pedeapsa pentru cei care circulă fără a avea o asigurare obligatorie valabilă este reprezentată de o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, dar și de reținerea certificatului și plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii. La fel, dacă ești prins circulând fără a avea inspecția tehnică periodică (ITP) la zi, vei primi o amendă cuprinsă între 900 și 2.000 de lei și ți se vor reține talonul și plăcuțele de înmatriculare.

În cazul în care ești implicat (fără a avea vină) într-un accident cu un șofer care nu deține o asigurare RCA valabilă, trebuie să te adresezi Fondului de Protecție a Victimelor Străzii – care garantează despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de mașini neasigurate sau neidentificate. Despăgubirile acoperă atât daunele materiale cât și vătămările corporale (și chiar decesul).

O alternativă este deținerea unei polițe de asigurare facultativă CASCO, care te va despăgubi în cazul în care ești păgubit într-un accident de către un șofer care circula fără RCA.

Adaugă un comentariu