BMW investește un miliard de euro într-o nouă fabrică în Ungaria

BMW va deschide o fabrică în Ungaria și va investi un miliard de euro în aceasta.

Este prima fabrică nouă deschisă de BMW după anul 2000 și va produce 150.000 de mașini pe an. Uzina BMW va fi construită începând cu anul 2019 și va ajunge să aibă 1.000 de locuri de muncă. Noua fabrică auto construită în Ungaria este poziționată la Debrecen, adică la doar 75 de kilometri de Oradea.

Fabrică în Ungaria au atât cei de la Audi, cât și cei de la Mercedes-Benz, iar aici menționăm doar rivalii BMW. Vecinii noștri mai au și fabrici ale mărcilor Opel și Suzuki. Anul trecut, fabricile auto din Ungaria au produs 121,326 de unități, cu doar 353 mai puține decât uzinele auto din România. Acest aspect se va schimba definitiv odată cu fabrica BMW.

România nu are șanse de a detrona Ungaria în viitor în materie de producție auto deoarece situl Dacia din Mioveni este la cadența maximă aproape în fiecare zi, iar fabrica Ford din Craiova încă nu a reușit să-și atingă potențialul maxim. Din păcate, investițiile reduse în infrastructură făcute de autorități nu motivează noi producători să investească într-o fabrică în România, iar actualii producători sunt îngrijorați că nu vor vedea prea curând autostrăzi noi în țara noastră.

Ungaria a fost descrisă de BMW drept locul ideal pentru a-și extinde rețeaua de producție. Țara vecină are o infrastructură foarte bună și legături logistice ‘adecvate’ pentru exportul în alte țări. Totodată, ungurii au și o rețea de furnizori consacrați și personal calificat în zonă, gata să preia cele 1.000 de locuri de muncă.

Evident, pe lângă personalul uzinei, fabrica BMW va avea și furnizori de servicii și de piese, care vor popula zona fabricii și regiunea, ceea ce va duce la alte noi locuri de muncă. Între timp, în România, infrastructura este dezvoltată în ritm de melc și unii politicieni au îndrăznit să ne spună că o rețea de autostrăzi ar îndepărta companiile multinaționale pentru că ar duce la salarii mai mari în țară.

Grupul BMW a produs 2.505.741 de automobile în cursul anului 2017, marcând un nou maxim istoric. Dintre acestea, 2.123.947 au fost modele BMW, 378.486 au fost modele MINI, iar 3.308 au fost automobile Rolls-Royce. Uzinele BMW din Germania sunt responsabile pentru aproape jumătate din cota de producție.

Adaugă un comentariu