Cadourile auto primite de Ceaușescu: un Buick Electra și un Paykan Hilman Hunter

Rareori se întâmpla ca din vizitele pe care le făcea în străinătate, Ceaușescu să se întoarcă cu mâna goală. Cele mai cunoscute cadouri primite de dictator sunt două automobile, un Buick și un Paykan Hilman Hunter.

După o vizită în Iran, în garajul lui Nicolae Ceaușescu a ajuns un Paykan Hillman-Hunter. Vizita a avut loc în perioada în care în Iran se produceau sub licenţă autobuze Mercedes, iar iranienii erau extrem de interesați de ceea ce producea piața românească.

În 2014, automobilul fabricat în 1974 a fost scos la licitație și cumpărat de un cuplu din Germania cu aproape 40.000 de euro. Modelul Paykan Hilman Hunter avea la bord doar 2.600 de kilometri.

paykan

În anul 1976, Ceaușescu a primit de la fostul președinte american Richard Nixon un Buick Electra. Modelul a fost fabricat în 1974 și avea un motor pe benzină de 7,4 litri. Acesta consuma până la 30 de litri de benzină la suta de kilometri.

Automobilul a ajuns la un colecționar din România care l-a scos la vânzare în anul 2008 pentru suma de 40.000 de euro, scrie adevarulfinanciar.ro.

Foto: EPA & artmark.ro