Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci?

Potrivit legislației în vigoare, este interzis să vorbești la telefon în timp ce conduci. Există o singură excepție la această regulă, și anume atunci când se folosește un dispozitiv hands-free.

Prevederea apare în OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, unde se precizează: conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere».

Ce riști dacă vorbești la telefon în timp ce conduci? În funcție de încadrare, pedepsele pot fi diferite. Astfel, când șoferul își folosește telefonul în timpul condusului, fără a avea dispozitive de tip „mâini libere’ (hands-free), amenda se încadrează în clasa I de sancțiuni, adică două sau trei puncte-amendă, plus două puncte de penalizare. La valoarea actuală a punctului de amendă (145 de lei), asta înseamnă că amenda pentru vorbitul la telefon în timp ce conduci fără a avea dispozitiv hands-free te poate costa între 290 și 435 de lei.

Citește și:

Românii au fraudat Germania cu 21 de milioane de euro prin achiziții auto

De ce trebuie să rotim anvelopele la schimbul periodic?

România va avea separatoare de sens cu role

Americanii au decis: Tesla Model 3 este cea mai sigură mașină din lume

Samsarii câștigă 45 de milioane de euro pe an din măsluirea kilometrajului

 

O altă prevedere stipulează că „efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic se pedepsește cu amendă între 580 și 725 de lei. Încadrarea în acest caz se face în clasa a II-a de sancțiuni, iar asta depinde exclusiv de decizia polițistului care aplică amenda.

Toate țările din Europa interzic folosirea telefonului mobil la volan fără dispozitiv hands-free. Trebuie știut însă că sunt și țări în care singurul dispozitiv hands-free acceptat este cel al mașinii, folosirea căștilor fiind interzisă. Este vorba de Franța și Spania.

via | aph.com

Adaugă un comentariu