Auto Germania – Ce trebuie să faci pe drum după ce ai achiziționat o mașină second-hand din Germania?

Prin intermediul acestei serii de articole marca Auto Bild România, dorim să oferim un sprijin persoanelor care și-au luat inima în dinți și vor să meargă personal în Germania pentru a-și achiziționa o mașină second-hand de calitate.

În ce moment al zilei este cel mai indicat să pleci? Ce situații neprevăzute te-ar putea aștepta pe drum?

 

Ți-ai achiziționat o mașină din Germania, ai pregătit-o de drum și ești gata de plecare? Fii sigur că te odihnești corespunzător înainte să pleci înapoi spre România. Cel mai indicat ar fi să pornești dimineața devreme, pentru a evita pe cât posibil rularea pe timp de noapte.

Îți recomandăm să utilizezi aplicația Google Maps pentru navigație. Oferă cele mai bune rute pe distanțe lungi. În străinătate, nu sunt atât de mulți utilizatori ai aplicației Waze, dar chiar și așa, aplicația preferată de români oferă destule informații pe traseu (camere cu radar, zone în lucru, etc).

Pe drum trebuie să te aștepți la o sumedenie de lucrări de mentenanță. Ar trebui să conduci cu mare atenție pe aceste porțiuni, deoarece șoseaua este îngustată.

 

Informații importante despre viniete pentru fiecare stat care poate fi tranzitat în drumul tău spre România

 

După ce ai stabilit exact traseul pe care ai de gând să-l urmezi, trebuie să știi că ai de cumpărat mai multe viniete. De exemplu, ruta Berlin – București te poartă prin Cehia, Slovacia și prin Ungaria.

În funcție de orașul din care pleci din Germania și destinația din România, mai poți trece prin Austria sau Polonia. Mai jos îți prezentăm cât costă vinietele pentru toate statele membre ale Uniunii Europene prin care poți trece pentru această călătorie. Prețurile sunt exprimate pentru vehiculele care au o masă totală admisă de cel mult 3,5 tone.

Germania – nu există taxe de drum! Acestea sunt incluse în prețul carburantului;

Austria – se poate cumpăra vinietă pe o perioadă minimă de 10 zile și costă 9,20 euro, urmând ca prețul să crească la 9,40 euro în 2020. Există opțiunea achiziționării vinietei din benzinărie sau în mediul online aici.

Republica Cehă  – perioada minimă de valabilitate a vinietei este de 10 zile. Aceasta costă 310 CZK (Coroane Cehești), adică aproximativ 12 euro. Aceasta poate fi achiziționată și online de aici.

Polonia – aici nu există o vinietă propriu-zisă. Există o taxă de acces pentru autostrăzile A1 (Rusocin – Czerniewice), A2 (Swiecko – Konin) și A4 (Katowice – Cracovia). Anumite carduri pot fi achiziționate online de aici, pentru a înlesni procesul de acces pe infrastructura cu plată din Polonia;

Slovacia – vinieta poate fi achiziționată online de aici. Costă 10 euro și are o valabilitate de 10 zile;

Ungaria – perioada minimă de valabilitate a vinietei este de 10 zile. Costă 12,96 euro și poate fi achiziționată online de aici;

România – aici este o întreagă discuție. Pe teritoriul țării noastre, autoturismele care circulă cu numere provizorii de înmatriculare (românești) nu trebuie să plătească rovinieta. Această regulă ar trebui să se aplice și în cazul numerelor străine de tranzit, dar unii șoferi au scris pe internet că au fost amendați atunci când circulau cu mașina adusă din Germania deoarece nu achiziționaseră rovinietă.

E mai bine să mergi la sigur! Aceasta poate fi achiziționată online de aici. Perioada minima de valabilitate este de 7 zile, iar prețul acesteia este de 14,18 RON.

 

De unde alimentez?

 

Vinietele pot fi achiziționate de la aproape orice benzinărie de pe teritoriul statului respectiv. Evită să cumperi vinietă și să alimentezi de la stațiile cele mai apropiate de vamă, deoarece acelea sunt deosebit de aglomerate. De asemenea, prețul carburantului este mai mare la stațiile amplasate aproape de frontieră.

Nu ar trebui să-ți faci foarte multe griji în privința alimentării. Vei întâlni nenumărate benzinării pe drum, dar carburantul este mai scump pe autostradă decât pe drumurile secundare. Evită să circuli pe rezervă deoarece tocmai ți-ai cumpărat noua mașină și nu știi încă exact câți kilometri poți să parcurgi odată ce s-a aprins becul de avertizare privind nivelul carburantului din rezervor. Și încă nu știi dacă acel bec funcționează și dacă indicatorul de carburant este precis.

Tocmai de aceea, îți sugerăm să alimentezi din timp și să faci plinul la aceste alimentări. Astfel poți să afla ce consum are noua ta mașină, mai ales dacă faci plinul și realimentezi înainte să ajungi la ultimul sfert al rezervorului. În plus, dacă ești prevăzător, vei putea evita stațiile de alimentare cu carburant cu prețuri mai mari, cum sunt cele de pe autostrăzi.

De asemenea, nu trebuie să te preocupi cu traversarea vămilor (decât între Ungaria și România), deoarece toate statele prin care vei trece, cu excepția României, se află în Spațiul Schengen.

 

Unde ar fi indicat să mă odihnesc pe drum?

 

Cel mai indicat ar fi să-ți împarți călătoria în două segmente, astfel încât să reușești să te odihnești pe timp de noapte. Recomandăm rezervarea unei camere de hotel în Arad pentru cei care urmează să conducă a doua zi până în București. Evită să conduci fără pauze, deoarece distanțele sunt mari și reflexele nu vor mai fi la fel de bune după mai multe ore la volan.

O idee bună ar fi să pleci alături de câțiva prieteni dornici să-și cumpere o mașină rulată. Vă puteți ajuta pe drum și aveți companie asigurată pe tot parcursul excursiei. Sau poți chema un prieten cu tine – nu strică niciodată încă o pereche de ochi și urechi de partea ta. Dacă se pricepe la mașini, cu atât mai bine. Dacă nu se află la primul drum, și mai bine.

Bucură-te de drum!

 

Nu știi când vei mai repeta experiența, așa că pornește muzica (la un volum moderat) și bucură-te de drum!

Lista completă a articolelor: Auto Germania – Cum aduci o mașină din Germania: Ghid complet

Adaugă un comentariu