Codul Rutier se modifică din 12 octombrie. Iată noile sancțiuni

Codul Rutier va avea noi prevederi începând din 12 octombrie. Șoferii care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon vor fi sancţionaţi cu amenzi mai mari şi cu puncte de penalizare.

Citește și:

Accident dramatic în Ialomița: 10 angajați Mega Image au murit și alți 7 sunt în stare gravă

La data de 12 august 2019, Guvernul României a adoptat Ordonanţa nr. 11 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

“Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare', se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Poliţia Română mai precizează că „în ceea ce priveşte nerespectarea normei de interdicţie de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, contravenţia este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)'.

În comunicat se mai precizează că nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

Reprezentanții Poliției Române au prezentat și un punct de vedere pe pagina de Facebook a instituției pentru a clarifica întrebările apărute între timp printre conducătorii auto din țara noastră. Mesajul lor este aici.

 

Iată câteva soluții cu ajutorul cărora puteți evita amenda și punctele de penalizare începând cu 12 octombrie. Este vorba de câteva soluții legale de folosire a telefonului mobil în timp ce conduci, care au costuri sub nivelul noilor amenzi.

Echipamente proiectate și testate special pentru convorbiri telefonice în mașină, sigure și confortabile:

Car kit-uri (sisteme handsfree auto cu Bluetooth) conectate cu sistemul audio existent al mașinii 

Avantaje: ușurință în utilizare (se conectează automat cu telefonul; sincronizează automat agenda; compatibilitate cu majoritatea brandurilor de telefoane; se pot conecta simultan două telefoane); sunet de calitate (claritate superioară a sunetului, fiind eliminat ecoul și filtrat zgomotul de fundal; recunoaștere vocală integrată, care permite înregistrarea de etichete vocale pentru contactele uzuale); preluarea apelului prin sistemul audio al mașinii (în momentul unui apel se oprește automat muzica redată de sistemul audio, iar convorbirea este preluată de difuzoarele încorporate); funcții suplimentare  (acces wireless la muzica din telefon; preluarea indicațiilor de navigare din smartphone); design și ergonomie (se adaptează în orice autoturism)

Dezavantaje: conversația poate fi auzită integral de ceilalți pasageri.

Car kit-uri portabile

Avantaje: portabilitate (îl poți folosi și în alte mașini); ușurință în utilizare; sunet de calitate; accces wireless la muzica din telefon și preluarea indicațiilor de navigare din smartphone;

Dezavantaje: nu se integrează cu sistemul audio al mașinii, conversația fiind redată prin difuzorul încorporat.

Sisteme audio auto cu funcție Bluetooth

Avantajele sunt similare cu cele ale unui car kit conectat cu sistemul audio al mașinii, dar poți avea acces la radio și la muzică direct din smartphone sau alte medii de stocare (CD, USB, carduri de memorie, etc), în funcție de caracteristicile sistemului.

Accesorii compatibile cu telefonul mobil, ușor de adaptat la utilizarea în timpul conducerii autovehiculului: căști pentru telefon mobil – Practic orice telefon vine la pachet cu o pereche de căști in-earAvantaje: nu necesită costuri suplimentare

Dezavantaje: nu sunt confortabile, iar uneori sunetul nu e de cea mai bună calitate.

Căști speciale, fără fir, cu conexiune Bluetooth

Avantaje:  conexiune wireless; conectare ușoară cu telefonul prin Bluetooth; portabilitate (pot fi folosite atât în mașină, cât și în afara acesteia)

Dezavantaje: pot fi ușor de rătăcit; confort redus; uneori, conexiunea cu telefonul poate fi instabilă și se pot auzi zgomotele din fundal.

Echipamente proiectate și testate special pentru înregistrarea video a traficului: camerele auto DVR

Dorința noastră de a împărtăși instantaneu experiențele de drum cu prietenii sau colegii au determinat apariția unor situații cu adevărat grave: accidentele cauzate de utilizarea telefonului mobil pentru a transmite Live pe rețelele sociale.

Deși o cameră auto DVR nu transmite live, este singurul echipament creat special pentru înregistrarea video a traficului, din interiorul mașinii, care nu necesită intervenția șoferului în timp ce este la volan, dar permite partajarea ulterioară a înregistrărilor. Acest gadget se fixează la începutul călătoriei, iar modelele echipate cu WiFi îți permit să faci share pe FB, Instagram etc, prin intermediul aplicației dedicate.

Avantaje: echipament fix, care nu are nevoie de operare în timpul condusului; martor imparțial pentru ceea ce se întâmplă în trafic; captează imagini panoramice ale traseului parcurs;  realizează filmări de mici dimensiuni; înregistrează în buclă; blochează automat de la ștergere un fișier în cazul unui accident; permite vizualizarea rapidă a înregistrărilor pe ecranul camerei, pe PC sau pe un dispozitiv mobil prin wi-fi; înregistrarea unui eventual impact când mașina e parcată (mod de parcare inteligent)

Dezavantaje: redarea conținutului video în mediul online nu se realizează în timp real.

  tutu gabriel says:

  dar in cazul camerelor de filmat montate pe masina ,la parbriz . Astept raspuns.

  VICTOR says:

  Nu lua in seama ce scrie idiotul in articol. NU SE INTERZICE VORBITUL LA TELEON!! Este vorba de olosirea de diverse posibilitati de a folosi aparatura ara sa le tinem in mana… adica un suort, un arici e ord, o casca pentru a ori!!

  Robert says:

  Deci nu mai inteleg nimic ! jur !! sa inteleg ca daca telefonul meu e pus pe modul inregistrare de pe camera si e montat pe suportul lui pe parbriz e ceva ilegal si risc sa raman fara permis ? deci daca DA mi se pare o aberatie totala !!

  VICTOR says:

  sigur ca nu este interziz… autorul articolului un idiot incult, cu 4 clase max si doua dilome cumarate…

  johnneil says:

  Aiurea!
  Aceasta lege a fost data de 2-3 ori dar nu a fost mai deloc aplicata. Cateva zile trebuie sa va feriti, apoi totul reintra in normal.
  Numai porcarii si tampenii au in cap.

  Marin says:

  Cititi in plm articolul!!!!!
  “ținerea în mână sau folosirea cu mâinile…..” Ce dracu nu intelegeti? Mai lipseste un bou care sa intrebe: “dar telefonul meu e Huawei, i se aplica legea?”

Adaugă un comentariu