Cum fac service-urile gaură la buget de 500 de milioane de euro anual

Două entități reprezentative pentru industria auto în România trag un semnal de alarmă în privința service-urilor auto, a căror activitate ilicită impactează negativ bugetul din acest sector economic.

Citește și:

Trei service-uri auto cer falimentul celei mai mari firme de asigurări din România

O nouă tehnologie în service: devizul digital cu clip video explicativ

Reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), cât și cei ai Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) din România au solicitat Guvernului României să ia măsuri în privința activităților ilicite ale service-urilor din țară, actitități ce se promovează direct în mediul online, precizează Agerpres.

„Unităţile reparatoare neautorizate, ce aparţin persoanelor fizice, efectuează intervenţii la nivelul sistemelor de frânare, direcţie, suspensie sau reparaţii la nivelul şasielor şi caroseriilor, fără a oferi garanţii, utilizând piese auto de pe piaţa neagră, fără instrumente tehnice omologate şi verificate ISCIR, punând astfel în pericol viaţa şi integritatea fizică a participanţilor la trafic. Acest tip de unităţi reparatoare au înflorit pe fondul importului masiv de vehicule second-hand (odată cu eliminarea taxei de mediu), respectiv modului deficitar în care se efectuează inspecţia tehnică periodică -ITP, dar mai cu seamă din cauza inconştienţei autorităţilor ce refuză să îşi facă datoria şi să aplice legea. În acest context, este absolut firesc ca service-urile autorizate, ce îşi desfăşoară activitatea legal, să suporte greu presiunea concurenţei neloiale, căutând cu disperare soluţii pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă ce a migrat masiv şi către această zonă a economiei subterane’, este explicat în comunicat.

Cele două entități susțin că peste 10.000 de service-uri auto funcționează fără autorizație, un context posibil ca urmare a protecției pe care acestea o primesc din partea autorităților publice – de la funcționari, la primării, la Direcția Generală Antifraudă și chiar de la Poliția Română. Aceste activități ilicite au ca rezultat un impact puternic negativ (circa 500 de milioane de euro anual) asupra bugetului acestui sector economic.

Adaugă un comentariu