Dacia sărbătorește 50 de ani de la producția primului său autoturism

Dacia sărbătorește 50 de ani de la fabricarea primului autoturism. Totul se întâmpla în data de 20 august 1968.

În cei 50 de ani de existență, Dacia a produs peste șase milioane de automobile, iar mai mult de 3,5 milioane dintre acestea au fost construite abia după lansarea lui Logan. Practic, până în 2004, Dacia a fabricat aproximativ 2,5 milioane de unități. După debutul lui Logan, lucrurile s-au schimbat dramatic și producția a reușit să atingă și să depășească nivelul din primii 36 de ani de existență ai companiei în doar 14 ani.

În primul an, Dacia a produs doar 2.030 unități, iar astăzi fabrică această cadență în mai puțin de o zi. Mai mult de 90% din cota de producție Dacia merge la export. În ciuda acestui fapt, Dacia are o cotă de circa 30% din vânzările de mașini noi din România și este și liderul pieței auto la vânzări.

Dacia produce în prezent aproximativ 350.000 de autoturisme pe an și încă 500.000 de motoare și 500.000 de cutii de viteze. Trebuie să notăm și faptul că Dacia a ajuns să fie cea mai mare companie din țară, cu 14.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste cinci miliarde de euro în 2017.

În prezent, marca Dacia este prezentă în 44 de țări de pe patru continente. Uzina de la Mioveni se numea inițial Uzina de Autoturisme Pitești, iar sigla Dacia, total diferită de cea folosită astăzi, includea acronimul uzinei.

Primul model Dacia, în caz că nu știați asta deja, a fost 1100. Era un autovehicul produs după licența Renault R8 și l-a precent pe Dacia 1300 cu un an. Cel din urmă a ajuns să fie baza gamei Dacia pentru aproape trei decenii, o performanță rară în industrie, surclasată de puține modele de-a lungul timpului.

Un moment important în istoria Dacia va fi sărbătorit în 2019, când compania va aniversa 20 de ani de la privatizarea, când a început să fie deținută integral de Renault. La zece ani de la privatizare, Renault a deschis în țara noastră Centrul Tehnic Titu, o pistă de încercări pe care lucrează specialiștii de la Renault Technologie Roumanie, un centru de inginerie care operează la standarde internaționale.

Data de 2 septembrie 2018 a fost aleasă de producătorul din Mioveni pentru a organiza un eveniment special prin care va sărbători jumătate de secol de existență.

Dacia nu va face un SUV mai mare decât Duster, afirmă un oficial

Record de vânzări pentru Dacia, în primul semestru

Dacia Sandero 2019: primele imagini ale noii generații

În primele cinci luni din 2018 la uzina Dacia din Mioveni au fost produse 145.215 vehicule

Adaugă un comentariu