Studiu recent arată că strugurii sunt mai eficienți pentru deszăpezire decât sarea

Cercetătorii americani au descoperit că strugurii nu sunt doar buni de mâncat (și de băut, într-o formă sau alta) dar pot contribui și la îmbunătățirea siguranței pe șosele. 

Citește și:

Pe mai multe drumuri din țară se circulă în condiții de iarnă

Cod Rutier: poţi fi amendat pe un drum cu zapadă chiar dacă ai anvelope de iarnă

În timpul iernii, în Statele Unite ale Americii se folosesc circa 27 de milioane de tone de sare în acțiunile de deszăpezire și dezghețare a drumurilor.  În cazul în care vă întrebați câtă sare se aruncă pe străzi la noi în țară – în campania de iarnă 2018-2019, Societatea Națională a Sării a livrat către Direcțiile Regionale Drumuri și Poduri circa 400.000 de tone de sare. În Februarie 2019, Salrom anunța că a fost suplimentat contractul cu CNAIR cu încă 80.000 de tone.

Sarea funcționează ca un coroziv, efect valabil atât pentru drumurile pe care circulăm, cât și pentru mașinile noastre; de aceea este recomandat să curățați în mod frecvent mașina de zăpadă în perioada iernii, în special în zona pragurilor și a contra-aripilor. Având în vedere că asfaltul ajunge să fie și el măcinat de sare – necesitând reparații, care costă – începem să ne întrebăm dacă nu cumva sarea face mai mult rău decât bine.

Cel puțin asta a făcut un grup de cercetători americani de la Washington State University, care a dezvoltat o soluție de deszăpezire pe bază de… struguri. Mai precis, un extract din învelișul boabei de strugure – care, împreună cu alte deșeuri agricole, a demonstrat o eficiență ridicată în topirea gheții și a zăpezii, chiar mai bună decât ce reușește să facă sarea. În urma unor teste îndelungate, oamenii de știință au observat și că soluția care are la bază extract de strugure nu are efect coroziv atât de puternic asupra metalului sau a asfaltului.

Adaugă un comentariu