Două exemplare Mercedes-Benz 600 albe au venit să completeze începând de astăzi patrimoniul Țiriac Collection.

Astăzi, 13 ianuarie 2023, Ion Țiriac a ținut să prezinte personal presei cele două limuzine albe Mercedes-Benz 600 adăugate la colecția de automobile care îi poartă numele. Una dintre acestea are ampatament normal și an de fabricație 1966, cealaltă fiind cu ampatament lung, în versiune Pullman, fabricație 1969.

Amintim că la vremea apariției sale, în 1963, limuzina Mercedes-Benz 600 (cod tehnic W 100) a făcut senzație prin dotările de confort nemaiîntâlnite. Acestea au făcut ca limuzinele Rolls-Royce să pară anacronice atunci.

Printre altele, vorbim aici despre suspensia pneumatică și despre alte dotări interioare hightech la vremea lor, unele având asistări hidraulice – vezi acționarea automată a geamurilor și scaunelor (astăzi actuatoarele electrice și gestiunea electronică rezolvă ceea ce inginerii de la Stuttgart rezolvau pe atunci în mod 100% analog, cu dispozitive mecanice și hidraulice).

Cât despre motorizarea V8 de 6,3 litri, aceasta furniza 250 CP și era alimentat cu injecție mecanică de benzină patentată de Bosch. Complexul sistem hidraulic de asistare pentru comenzile mașinii și dotările inteiroare funcționează la presiunea de 150 bar, ceea ce îl face și foarte dificil de întreținut sau reparat.

Între anii 1963 și 1981 au fost produse 2677 de exemplare Mercedes-Benz 600, din care numai 428 au avut ampatament lung. Designerii implicați în definirea formelor sale au fost iluștrii Friedrich Geiger și Paul Bracq.

Adaugă un comentariu