Ford lucrează la o nouă generație de faruri adaptive

Centrul European de Cercetare și Inovare Ford din Aachen a prezentat două concepte pentru o viitoare generație de faruri adaptive. Acestea au fost gândite pentru a ajuta și mai mult șoferul în timpul drumurilor efectuate pe timp de noapte.

Primul sistem gândit de inginerii din Aachen are la bază o cameră video amplasată în oglinda centrală și utilizează coordonate GPS. În momentul în care sistemul primește informații cu privire la un sector de drum cu o importanță deosebită, farurile vor direcționa fasciculul de lumină astfel încât șoferul să aibă și mai multă vizibilitate. Spre exemplu, în dreptul unui sens giratoriu, fasciculul de lumină va fi lățit pentru a acoperi o zonă cât mai mare.

Pentru că folosește coordonate GPS, sistemul va fi capabil să țină minte zonele prin care șoferul a mai trecut, iar acesta va repeta în mod automat “gesturile” făcute inițial.

Cel de-al doilea sistem propus are la bază o cameră cu infraroșu amplasată în spatele grilei frontale. Aceasta are ca scop monitorizarea zonei și detectarea eventualelor pericole. În momentul în care sistemul va identifica un obiect sau o persoană care poate deveni un potențial pericol, un fascicul luminos va fi proiectat în acea zonă cu ajutorul unor LED-uri integrate în proiectoare.

Adaugă un comentariu