Goodyear-Dunlop dezvăluie noul concept de anvelope inteligente la Geneva Motor Show

Tehnologia de tip chip-in-tire comunică direct cu computerul de bord pentru a spori performanța vehiculului 

Dunlop, unul din producătorii de anvelope de înaltă și ultra-înaltă performanță, anunță astăzi că a prezentat în cadrul Salonului Internațional Auto de la Geneva, ediția 2014, o nouă anvelopă concept, proiectată pentru a spori performanța mașinii la virare, frânare și la creșterea stabilității grație unei legături directe ce se realizează, prin intermediul unui microcip incorporat în anvelopă, între anvelopă și computerul de bord al mașinii.

Acest sistem este construit pe tehnologia unui microcip fară baterie, atașat în partea interioară a anvelopei. Sistemul transmite informații despre presiunea din anvelopă, despre temperatură, precum și detalii de identificare a anvelopei, computerului de bord al vehiculului. Utilizând aceste informații, sistemul computerizat central al mașinii poate rafina în mod automat algoritmii de control lateral și longitudinal ai vehiculului, pentru a livra o performanță la condus îmbunătățită.

 Sistemele avansate de control al vehicului din zilele noastre pot beneficia de informațiile specifice primite de la anvelope’. Am înțeles de asemenea faptul că atunci când putem accesa aceste informații, putem livra noi niveluri de perfromanță către mașină. Expunem astăzi primul pas concret pe care îl facem în această direcție, începând să transferăm o bună parte din informația primită de la anvelopă pentru a îmbunătăți și spori experiența generală de condus – un pas major către mai departe’,  a spus Marc Engel, Senior Engineer la Goodyear Dunlop.

 Cu această nouă tehnologie, cip-ul este incorporat în anvelopă, și nu montat pe jantă. Aceasta înseamnă că informațiile înseși, specifice anvelopei, pot fi incorporate în cip. Plasarea în interiorul anvelopei, înseamnă de asemenea că cip-ul nu este expus deteriorării, în timpul montării anvelopei, comparativ cu sistemele care sunt atașate anvelopei pe valvă. Când consumatorii decid să își schimbe anvelopele cu unele noi care au acest cip incorporat, aceștia vor putea să beneficieze în continuare de noul sistem.

Compania a montat noul sistem pe anvelopele sale SportMaxx RT  și este acum în faza de testare pentru implementarea sa pe piață. O lansare dedicată nu este luată în calcul în această fază de testare.

Adaugă un comentariu