HiPhi Z: super lanterna cu 4.066 de LED-uri și acumulator de 120 kWh

Așa cum știm, tehnologia avansează rapid în China. Ultimul astfel de exemplu este reprezentat de noul model electric HiPhi Z (despre care am primit asigurări că nu este un prototip). Mașina este dezvoltată de compania chineză Human Horizons și va fi prezentată oficial luna viitoare la Salonul Auto de la Chengdu.

Dacă este să ne luăm după designul acestui vehicul, pare că o Kia EV6 a primit un tratament cuplat cu Cyberpunk 2077 și Star Trek. În esență, mașina este un coupe cu patru portiere și vine cu elemente aerodinamice active. În orice caz, gusturile nu se discută, așa că o să ne concentrăm mai mult la partea tehnică. Am poreclit-o “super lanterna” pentru că mașina vine dotată cu un sistem avansat de iluminare.

Cele peste 4.000 de LED-uri individuale interacționează permanent cu mediul înconjurător, cu celelalte mașini din trafic și cu pasagerii de la interior. HiPhi Z este dotat cu un sistem avansat de senzori de proximitate, care identifică și persoanele care se apropie de mașină, afișând în momentul acela cuvântul “Welcome”, deschizând automat ușile la unghiul optim.

În total, mașina dispune de 34 de senzori și de un sistem LiDAR, cel din urmă permițându-i mașinii să parcheze fără ajutorul șoferului și chiar să poată fi chemată automat cu ajutorul unei aplicații pe smartphone. HiPhi Z vine și cu un sistem semi-autonom de conducere.

Iluminatul continuă și la interior, unde mașina dispune de un sistem de inteligență artificială, care ajustează setările culorilor luminii ambientale, temperatura sistemului de climatizare, dar și volumul sistemului multimedia după preferințele celui de la volan. Ecranul multimedia dispus în centrul planșei de bord poate fi rotit și reglat în opt proziții.

Partea cu adevărat impresionantă se află în partea inferioară a mașinii. Aici a fost implementat un acumulator cu o capacitate de 120 kWh. Capacitatea generoasă a acestuia îi permite mașinii să aibă o autonomie maximă de 705 kilometri. Mai mult decât atât, compania din China s-a concentrat și pe partea de performanță, mașina accelerând de la 0 la 100 km/h în doar 3,8 secunde. “Vehiculul nostru se simte și se conduce ca o mașină din viitor”, specifică oficialii Human Horizons.

Din păcate, nu au fost furnizate informații privind puterea motoarelor electrice sau viteza maximă, însă chinezii au anunțat prețul. Pe piața locală, mașina va costa în jur de 90.000-120.000 de euro, în funcție de echipare.

Adaugă un comentariu