Hyundai duce parcarea autonomă la un alt nivel, cu un sistem controlat prin smartphone

Deși mașinile care parchează singure nu sunt un concept nou, sud-coreenii de la Hyundai și Kia au prezentat la târgul CES 2019 un sistem inteligent care duce parcarea autonomă la un alt nivel.

Numit Automated Valet Parking System (AVPS / Sistem de Parcare Valet Automatizat), conceptul promite să realizeze mai mult decât simpla ghidare a mașinii către un loc de parcare liber. În ideea ca șoferii să-și petreacă timpul cât mai eficient, AVPS permite vehiculului electric să caute pe cont propriu un încărcător wireless, să „facă plinul', apoi să elibereze locul pentru ca și alte mașini să îl poată folosi.

 

Citește și…

Tinerii din medii defavorizate pot urma gratuit școala de șoferi

Lamborghini Huracán EVO: Nu e doar un simplu facelift

Producție record pentru Duster: 2018 a fost un an bun pentru Uzina Dacia de la Mioveni

Și-a uitat copilul pe plafonul mașinii și a intrat pe autostradă. Cum au reacționat ceilalți șoferi

Metoda rapidă prin care știi dacă autoturismul tău este rechemat în service

Găsite într-o hală din Bulgaria: 11 BMW Seria 5 E34 cu zero kilometri

Îngroziți de mașinile autonome, locuitorii acestui oraș le bombardează cu pietre și le scot în afara șoselei

 

Starea bateriei este afișată în timp real pe telefon, astfel încât proprietarul să știe precis când își poate recupera vehiculul. Când ajunge la nivelul 100%, mașina se îndepărtează singură de lângă încărcător și începe să caute un loc de parcare.

Șoferul își poate rezolva treburile personale în tot acest timp, iar la întoarcere își cheamă mașina printr-o aplicație de pe smartphone. Vehiculul pornește, localizează sursa semnalului și îl întâmpină pe proprietar oriunde s-ar afla acesta.

Hyundai și Kia plănuiesc să lanseze tehnologia AVPS odată cu introducerea pe piață a autovehiculelor autonome de nivel 4, în 2025. Rămâne de văzut ce soluție de rezervă există pentru situația în care șoferul rămâne fără baterie la telefon, fără să știe unde a parcat singură mașina și fără posibilitatea de a o solicita.

 

Sursa foto: captură ecran YouTube/현대자동차그룹(HYUNDAI)

Adaugă un comentariu