ÎCCJ a hotărât cine are dreptul să amendeze şoferii prinşi de radar: polițistul care a constatat viteza sau cel care scrie procesul verbal?

La cererea unui avocat din Bihor, judecătorii Curţii Supreme au stabilit că atât poliţiştii care operează radarul cât şi colegii lor care află prin staţie pe cine să oprească sunt îndreptăţiţi de lege să-i amendeze pe şoferi pentru depăşirea vitezei legale.

Decizia a venit după ce un avocat a ridicat o problemă în instanță cu care s-au confruntat mulţi şoferi: cine are dreptul să aplice sancţiunea – poliţiştii care operează radarul sau colegii lor care află prin staţie pe cine să oprească? Avocatul a spus că nu poate fi sancționat de un polițist care nu a văzut cu ochii lui înregistrarea video care dovedește că a depășit viteza legală.

Astfel, luni, judecătorii au decis că atât poliţiştii care operează radarul cât și colegii lor pot aplica sancţiunile contravenţionale în cazul depăşirii vitezei legale.

„Poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier, se arată în sentinţă.

taguri
Adaugă un comentariu