Impozit auto 2019: cât trebuie să plătim și care este termenul-limită

Posesorii de autoturisme trebuie să-și facă de pe acum calculele pentru plata impozitului auto, acesta variind în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Dacă suma este achitată într-un timp cât mai scurt, vorbim și despre o bonificație considerabilă.

Conform Libertatea, posesorii de autoturisme care plătesc impozitul până pe 31 martie beneficiază de o reducere de până la 10% din valoarea acestuia. Discountul concret variază de la o localitate la alta, dar 10% este pragul maxim la nivel național.

Impozitul pe mașină, care nu trebuie confundat cu taxa auto sau cu timbrul de mediu, se plătește în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului. Cu cât este mai mare motorizarea în ceea ce privește cilindreea, cu atât mai mult vor avea de cheltuit proprietarii.

 

Citește și…

Hyundai redefinește termenul „off-road”. A creat mașina cu picioare

Tinerii din medii defavorizate pot urma gratuit școala de șoferi

Lamborghini Huracán EVO: Nu e doar un simplu facelift

Producție record pentru Duster: 2018 a fost un an bun pentru Uzina Dacia de la Mioveni

Și-a uitat copilul pe plafonul mașinii și a intrat pe autostradă. Cum au reacționat ceilalți șoferi

Metoda rapidă prin care știi dacă autoturismul tău este rechemat în service

Găsite într-o hală din Bulgaria: 11 BMW Seria 5 E34 cu zero kilometri

Îngroziți de mașinile autonome, locuitorii acestui oraș le bombardează cu pietre și le scot în afara șoselei

 

Astfel, motocicletele și mașinile cu motor de maximum 1.600 centimetri cubi presupun un impozit de 8 lei pentru fiecare 200 cm³. Spre exemplu, pentru un autoturism cu motor de un litru se va plăti suma de 40 RON.

În cazul capacității cilindrice de 1.601 – 2.000 centimetri cubi, statul percepe un impozit de 18 lei pentru fiecare 200 cm³.

Proprietarii mașinilor cu o capacitate de 2.001 – 2.600 centimetri cubi trebuie să scoată din buzunar câte 72 lei la fiecare 200 cm³.

Suma se dublează pentru autoturismele de 2.601 – 3.000 centimetri cubi, impozitul fiind de 144 RON pentru fiecare 200 cm³.

Cea mai costisitoare clasă este cea a mașinilor cu motor de 3.001 – 4.000 centimetri cubi, care atrage un cost de 290 lei la fiecare 200 cm³. Peste acest prag se aplică aceeași regulă, tot în funcție de cilindree, desigur.

Proprietarii care beneficiază de locuri de parcare de domiciliu trebuie să le plătească și pe acestea până pe 31 martie, cel târziu. Dacă nu este respectat termenul-limită, locul devine vacant și urmează să fie atribuit altcuiva.

Taxele pot fi achitate în numerar sau cu cardul (dacă primăria dispune de POS), dar și online prin platforma Ghișeul.ro. Aceasta un poate fi accesată decât în baza unui nume de utilizator și a unei parole, date care se obțin în urma depunerii unei cereri la direcțiile de impozite și taxe locale. De asemenea, trebuie prezentată o copie după buletin.

Locul de parcare poate fi plătit și prin intermediul stațiilor SelfPay din supermarketuri. Acestea necesită buletinul și sunt active chiar și în zilele în care este închis la direcțiile de impozite și taxe locale. Vă sfătuim să evitați cozile de la instituțiile statului și să plătiți prin mijloacele alternative prezentate mai sus.

Indiferent unde plătiți, păstrați chitanța într-un dosar pentru a evita deteriorarea acesteia.

 

Sursa foto: Nabeel Syed, via lifeofpix.com

    ITRobert says:

    Mi se pare aberant… Explic: Impozitul se aplica “averii” iar “averea” nu este determinata in centrimetri cubi. Poti avea o masina cu cilindree mare dar cu valoare mai mica decat cea a unei masini cu cilindree mai mica. Daca aducem in discutie poluarea, planeta si restul argumentelor din pleduariile planetistilor, tot nu face sens caci taxele ecologice (imense si ele) sunt colectate din alte surse. In acelas timp exista masini cu cilindrei mari care consuma mai putin decat alte masini cu cilindrei mici… Daca ne referim la greutatea cu care calca pe asfalt, iar e aiurea, caci exista masini sport (relativ usoare/mai usoare decat alte masini cu cilindrei mai mici) care au cilindrei mari, dar si taxele de drum sunt colectate din surse diferite…
    Un an deosebit tuturor!

Adaugă un comentariu

Cauta masina