Interviu cu Allard Rustenhoven – Pasiune pentru tehnologie: detalii despre Nextbase IQ, viitorul smart al camerelor auto DVR

Nextbase, compania care se bucură de cea mai mare cotă de piață (56% în Europa și 74% în Marea Britanie) în ceea ce privește camerele auto DVR, vine cu o nouă propunere 100% smart, care ar putea schimba acest segment pentru totdeauna. Este vorba despre camera auto inteligentă Nextbase IQ, produs ce va fi disponibil începând din primăvara anului viitor.

Auto Bild România a avut privilegiul de a discuta cu Allard Rustenhoven – directorul departamentului de PR și comunicații pentru Nextbase Europa – despre noua cameră Nextbase IQ, despre tehnologia care stă la baza ei, dar și despre alte amănunte mai putin tehnice, cum ar fi faptul că Allard are un punct sensibil pentru mașinile cu motoare V8.

 

Allard, ne poți spune ce mașină conduci?

Conduc un Jeep Grand Cherokee cu motor V8 de 4,7 litri. Iubesc mașinile off-road de mari dimensiuni. Îmi plac mașinile europene, dar am profitat probabil, de ultima șansă de a mă putea bucura de un vehicul american. Este singura mașină din garajul meu. Rulajul meu nu este unul foarte mare, conduc circa 500-1.000 km pelună. De asemenea, iubesc să lucrez singur la mașină. Recent am schimbat discurile și plăcuțele pentru puntea față a mașinii.

 

Ai montată o cameră Nextbase pe mașină? Care este cel mai interesant eveniment pe care l-ai surprins?

În acest moment am montată o cameră Nextbase 422GW pe mașină. Cu trei luni în urmă, am surprins, chiar pe strada unde locuiesc, cum un scuter a fost furat și introdus rapid într-o dubă albă. Am oferit clipul video proprietarului.

 

De cât timp lucrezi pentru Nextbase? Care este poziția ta în interiorul companiei?

Lucrez pentru Nextbase de aproximativ cinci ani. Job-ul meu se află la granița dintre dintre Vânzări și Marketing. Analizez piața de dashcam din Europa, în speță țările precum România, unde piața de camere auto DVR este de trei ori mai mare decât cea din Franța. Pot spune că România este o piață deosebit de importantă pentru noi, alături de țări precum Polonia, Cehia și Slovacia, teritorii care au fost incluse recent în portofoliul Nextbase.

 

Care sunt cele mai importante cifre din portofoliul Nextbase?

Nextbase își desfășoară activitatea în America de Nord, Marea Britanie, dar și în mare parte din Europa. În total, au fost vândute peste 5,5 milioane de unități Nextbase în ultimii 5 ani. Camerele Nextbase se comercializează în peste 15.000 de magazine la nivel mondial.

 

Cum a fost atmosfera de la IFA Berlin 2022?

Dat fiind faptul că acesta este prima ediție IFA care a avut loc fizic de la începutul pandemiei, evenimentul a avut o anvergură ceva mai redusă față de ediția din 2019. Totuși, Nextbase a avut o apariție importantă la IFA Berlin 2022. Acesta a fost locul în care am prezentat noua cameră Nextbase IQ. De asemenea, un anunț cel puțin la fel de important pentru noi este parteneriatul cu gigantul telecom Vodafone.

 

Ne poți da mai multe detalii despre parteneriatul cu Vodafone?

Parteneriatul cu Vodafone este foarte important pentru infrastructura pe care se bazează noul nostru produs. Există numeroase funcții conectate, care pot lucra numai prin intermediul conexiunii Vodafone IoT – Internet of Things (poate căuta cel mai bun semnal mereu de la orice operator – folositor mai ales în cazul unei urgențe).

 

Ce ne poți spune despre noul produs Nextbase?

Nextbase iQ este prima cameră auto DVR cu adevărat smart. Pe scurt, aceasta vine cu conexiune Cloud, integrează numeroase sisteme AI, și oferă vedere tripă (fața, spate, interior).

 

Cui i se adresează camera Nextbase iQ?

Am conceput un produs care să poată fi folosit la bordul oricărei mașini, indiferent de data de fabricație. În principiu, se adresează persoanelor care își doresc mai multă siguranță, dar și securitate pe drumurile tot mai periculoase din Europa. De asemenea, camera DVR rămâne cel mai bun instrument în relația cu firmele de asigurări pentru soluționarea cât mai rapidă a daunelor.

Din păcate, pentru a beneficia de cele mai noi servicii conectate într-o mașină, clienții ar trebui să își comande cele mai noi vehicule premium de pe piață, ceea ce i-ar aduce la o investiție minimă de 35.000-40.000 de euro. Chiar și așa, din pricina ciclului de dezvoltare extrem de lung din viața unei mașini (un amănunt perfect de înțeles, deoarece acea tehnologie trebuie să fie utilizabilă și fiabilă pe parcursul vieții mașinii), în momentul când iese pe piață aceasta, în unele cazuri, tehnologia este deja învechită.

Ne-a interesat aspectul acesta pentru a putea aduce un aer proaspăt de tehnologie pentru fiecare vehicul în care va fi montată noua camera Nextbase iQ.

 

Care sunt principalele atribute ale camerei Nextbase iQ?

Camera noastră a fost dezvoltată pornind de la trei idei principale: siguranța șoferului, securitatea vehiculului și asistența șoferului.

Designul minimalist al camerei permite amplasarea sa în spatele oglinzii centrale, într-un mod neintruziv, fără a afecta vizibilitatea șoferului, oferind totodată un loc bun de unde pot fi filmate atât imaginile din fața mașinii, cât și cele de la interior, deoarece modulul principal al camerei iQ dispune în standard și de o cameră pentru interior. Vor exista trei versiuni ale camerei Nextbase iQ, principala diferență fiind a rezoluției de captură a camerei principale: 1080P, 1440P și 4K.

Desigur, va exista, opțional, și un al doilea modul pentru Nextbase iQ, cameră ce va captura imagini din spatele mașinii. În cazul folosirii unui card SD de mare viteză, camera Nextbase iQ poate captura concomitent imagini 4K din fața și din interiorul mașinii, în timp ce camera din spate oferă imagini la rezoluție maximă 1440P.

În același timp, modul slow motion a fost păstrat, cel puțin pentru rezoluția 1080p, caz în care Nextbase iQ poate filma la maximum 120 de cadre pe secundă.

 

Am observat că Nextbase iQ vine fără ecran. Cum afectează acest lucru funcționalitatea?

Nu există un ecran pe spatele noii camere. De acest lucru se va ocupa total aplicația conectată de pe smartphone-ul utilizatorului (prin iQ App). Existând un card sim la interiorul camerei, proprietarul se poate conecta oricând pentru a verifica, de exemplu, dacă mașina este în siguranță.

 

Ne poți spune de ce ați preferat o conexiune 4G în favoarea uneia 5G?

A fost aleasă o conexiune 4G din considerentele unei rețele mult mai dense în Europa care suportă standardul respectiv. Aici nu este vorba despre viteza conexiunii, ci despre stabilitatea acesteia. În principiu, pentru utilizare curentă, camera transmite doar pachete de date de mici dimensiuni – notificări, pachete comunicare către serviciile de urgență 112, etc.

Transmiterea fișierelor prin intermediul aplicației conectate criptează filmulețele în așa fel încât acestea să nu poată fi modificate fără a altera amprenta digitală a acestora.

 

Noi am testat deja în amănunt camera Nextbase 622GW, iar calitatea video ne-a impresionat. Ne poți spune dacă senzorul video din iQ va fi același?

În ceea ce privește senzorul camerei Nextbase iQ, acesta a primit îmbunătățiri substanțiale față de 622 GW, precum și hardware-ul necesar pentru funcțiile inteligente (chipset CV – Computer Vision). Cea mai mare parte a eforturilor noastre s-a îndreptat către captura imaginilor pe timp de noapte, calitatea fiind tot mai apropiată de cea a imaginilor filmate pe timp de zi.

 

Ce alte informații mai sunt inregistrate alături de filmarea la rezoluție 4K?

Vorbind despre o camera inteligentă, alături de fiecare clip video sunt capturate în timp real date despre locația GPS, date despre forțele G exercitate mașinii, viteză, dar și frânare, pentru a genera un raport de incident complet.

 

Ce funcții inteligente sunt prezente la bordul' camerei Nextbase iQ?

Camera suportă comenzi vocale: Hey iQ', cea mai notabilă fiind funcția Witness Mode – modul martor, care pornește un feed live către cloud-ul Nextbase, ceea ce înseamnă că imaginile vor fi păstrate și în cazul în care camera este distrusă.

De asemenea, mașina va fi protejată și în momentul în care nu este condusă. Senzorii camerei pornesc înregistrarea în mod automat dacă identifică persoane în vecinătatea imediată a mașinii (1 m). O notificare va fi imediat trimisă către telefonul utilizatorului, timp în care se poate accesa video feed-ul live transmis de cameră și oferă posibilitatea de a comunica prin intermediul unui difuzor integrat cu posibilul hoț: Hei, te văd!'

Camera Nextbase iQ vă va oferi liniște și în cazul unui nefericit accident în parcare, care, de cele mai multe ori, nu-și găsește rezolvarea în cazul relației cu firmele de asigurări. În acest caz, atunci când senzorii camerei simt' că mașina a fost lovită, filmarea pornește pe toate cele trei camere, fiind disponibilă live și de pe telefonul mobil.

Vehicle tracking – pentru persoanele care doresc să monitorizeze în permanentă statusul mașinii prin intermediul aplicației. Vorbim despre date privind poziția GPS a mașinii în timp real, viteză, dar și imagini video.

 

Așadar, Nextbase poate transforma orice vehicul într-unul inteligent?

Da, mulțumită sistemelor de asistență incluse.

Conform statisticilor cu date colectate din SUA și Europa, 42% din șoferi recunosc că își pierd ocazional concentrarea la volan, 20% recunosc că folosesc telefonul mobil în timpul condusului, 19% recunosc că au adormit la volan cel puțin o dată, în timp ce 11% au condus chiar și sub influența alcoolului.

Fiecare Nextbase iQ vine dotat cu tehnologia Vehicle Aware. Inteligența artificială de la bordul camerei identifică vehiculele (autoturisme și biciclete), dar și pietonii, în timp ce tehnologiile Driver Aware (sistem de monitorizare a oboselii a șoferului) și Roadwatch AI (analiză în timp real a vitezei celorlalți participanți la trafic – anunță potențialele coliziuni) vor deveni disponibile după lansarea oficială.

Așa cum este programată evoluția produsului, Nextbase iQ va primi diverse noi funcționalități de-a lungul vieții sale comerciale.

 

De unde își va lua curent' camera Nextbase iQ?

Camera utilizează o conexiune OBD II, însă poate fi conectată și direct la bateria de 12V a mașinii prin intermediul unui kit dedicat. Am ales conexiunea OBD II pentru că Nextbase iQ va avea nevoie de ceva mai mult curent decât o cameră DVR standard.

 

Interesantă decizie. Asta înseamnă că iQ va avea acces la datele transmise de mașină?

Cel puțin momentan, camera Nextbase iQ nu va beneficia de datele transmise de vehicul prin intermediul mufei OBD II, conexiunea fiind una pur electrică.

 

Există un abonament lunar pe care utilizatorii vor fi nevoiți să-l plătească pentru a accesa întreaga suită de funcții Nextbase?

Da, va exista un abonament lunar pentru toate serviciile Nextbase. Nu am încă date despre costul acestuia, însă vă pot spune că va avea o perioadă gratuită de folosire (1-2 ani).

 

Ce vor mai primi cei care cumpără un produs Nextbase iQ?

Fiecare cameră Nextbase iQ va fi livrată alături de un card SD cu o capacitate de 64 GB. În același timp, pot face upgrade la unul de 128, respectiv 256 GB. Totuși, recomandăm folosirea serviciului Cloud.

 

Când va fi lansată camera Nextbase iQ?

Evenimentul de lansare al camerei Nextbase iQ va avea loc în luna decembrie, urmând ca primele unități să ajungă la întreaga rețea de retaileri în aprilie 2023.

 

Cât va costa noul Nextbase iQ în România?

Deocamdată nu a fost definitivat acest aspect, însă avem ca target un preț estimat cuprins între 400 și 500 euro. Știu, nu este un produs ieftin, însă consider că prețul este unul justificat pentru funcțiile de care dispune camera.

Adaugă un comentariu