Lancia, “eleganza in movimento!”. Cine a fost Vincenzo Lancia, fondatorul imperiului auto italian

Vincenzo Lancia este unul dintre cei mai celebri italieni din toate timpurile. Deși a trăit doar 56 de ani, Vincenzo Lancia a avut timp să pună bazele imperiului Lancia, una dintre cele mai cunoscute mărci auto din Peninsulă.

Istoria mașinii Lancia începe cu Vincenzo Lancia, născut la 24 august 1881 la Fobello, în Val Sesia. Deși tatăl său a dorit să-l facă avocat, Vincenzo a avut alte planuri cu viața sa. Tânărul începe să lucreze cu frații Ceirano, care își deschiseseră un atelier și construiau biciclete, pe care le vindeau sub denumirea Welleyes.

Deși făcea parte dintr-o familie nobilă, Vincenzo Lancia a devenit în scurt timp un mecanic priceput.  În 1899, frații Ceirano demarează producția unui automobil proiectat de inginerul Aristide Facciolo. Automobilul Welleyes are un mare succes, dar frații Ceirano nu au putut face față comenzilor.

În anul 1906, Vincenzo devine constructor de automobile și, împreună cu prietenul său Claudio Fogolin, la 29 noiembrie în același an, fonda Lancia. Italianul crește marca de la un an la altul și se implică personal în testarea tuturor modelelor Lancia. Vincenzo se specializează și în industria aeronautică și își ia brevet de pilot.

Fiat 126p, cel mai bine vândut automobil din istoria Poloniei

În anul 1922, Vincenzo Lancia se căsătorește cu secretara sa Adele Miglietti, cu care va avea 3 copii: Anna Maria, Gianni si Eleonora. Italianul moare pe 15 februarie 1937, la nici 56 de ani, în urma unui atac de cord pe care-l face în timpul nopții.

Cele mai bune modele Lancia

În același an, inginerii scot unul dintre cele mai bune modele Lancia: Aprilia. Mașina a fost o noutate a vremii, dat fiind că avea suspensii independente pe cele patru roți.

În anii ’70, la puțin timp după ce Lancia devine parte a grupului Fiat, apare modelul Stratos, a cărui caroserie este realizată din aliaj ușor și fibră de sticlă. Un adevărat succes al vremii.

În 1985 este lansat modelul Delta S4, pentru care Lancia face materiale compozite și care dispune de tracțiune integrală permanentă și dublu sistem de supra-alimentare: volumex și turbo.

Adaugă un comentariu