Lemnul metalic – noul material care ar putea schimba lumea auto

Lemnul metalic are potențialul de a schimba complet lumea autoturismelor. Acest material este la fel de solid ca titanul, dar este de până la cinci ori mai ușor. Densitatea este suficient de scăzută încât permite materialului să plutească în apă.

Materialul minune a fost creat în urma unei colaborări a cercetătorilor britanici și a celor americani de la Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Illinois (Urbana-Champaign) și de la Universitatea Cambridge.

În principiu, lemnul metalic este o fâșie de nichel care dispune de pori microscopici. Spațiul liber creat de pori împreună cu procesul de fabricație, face ca acest material să pară analogul lemnului.

Lemnul metalic este obținut în urma unui proces ce implică sfere de plastic suspendate în apă. Acestea au o rază de câteva sute de nanometri. Mai apoi, apa este evaporată, fapt ce duce la așezarea perfectă a sferelor. Următorul pas este electroplacarea acestor sfere cu un strat subțire de nichel, iar, în final, aplicarea unui solvent care topește sferele din plastic, lăsând în urmă doar stratul subțire de nichel.

Citește și:

Parcare gratuită în București, pe timpul nopții – Primăria Capitalei a publicat proiectul

Ziua Poliției – Mesajul unui lider de sindicat: „Ne deplasăm la intervenții în coșciuge cu girofar

Amenzi mai mici pentru șoferi! Proiectul a fost adoptat tacit

Mașinile Volvo vor parca singure, dacă șoferul a consumat alcool

Istoric vehicul – aplicația RAR prin care poți verifica istoricul unei mașini

 

Materialul rezultat conține 70% spațiu liber. Denumirea de lemn metalic nu este legată doar de densitatea scăzută, ci și de natura sa de ordin celular’ a declarant cercetătorul James Pikul.

Deocamdată, producția este limitată, dar dacă inginerii găsesc o metodă eficientă de fabricare, materialul poate fi folosit în industria constructoare de mașini, sau își poate găsi locul în viitoarea generație de smartphone-uri.

În cazul unui autoturism electric, acest material ultraușor poate avea implicații deosebite în creșterea autonomiei maxime posibile a acestuia, datorită masei totale reduse.

Sursa: Futurism.com

Foto: Universitatea din Pennsylvania

Adaugă un comentariu