Interdicție în masă: Câte mașini poluante vor dispărea din centrul Bucureștiului

Noul proiect controversat al Primăriei Capitalei interzice accesul mașinilor poluante în centrul orașului. Dacă actul legislativ va intra în vigoare, sute de mii de autoturisme vor „dispărea’ de pe șosele începând din ianuarie 2020.

Pe lângă impunerea plății unei viniete de către șoferii care circulă în București cu mașini înmatriculate în alte județe, noul proiect al primarului Gabriela Firea interzice accesul tuturor mașinilor poluante în centrul orașului. Mai precis, este vorba despre vehiculele cu normă de poluare sub Euro 3.

 

Citește și:

România, țara șoselelor blestemate! La noi mor cei mai mulți pietoni și bicicliști

Vinieta de București: Cum îi poți spune Gabrielei Firea ce crezi despre noul său proiect

De senzație! Cum poți să păcălești radarul cu o…rochie

 

Autoturismele Euro 3 înmatriculate în București sau în Ilfov vor putea circula în centrul Capitalei, dar numai după achiziționarea vinietei electronice de tip Oxigen-C. În acest caz, tarifele sunt următoarele: 75 de lei pe lună; 500 de lei pe 6 luni; 900 de lei pe an.

Totuși, câte mașini se încadrează în aceste norme de poluare? Potrivit APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România), la finalul anului trecut erau înmatriculate 1,25 milioane de mașini în București și în județul Ilfov. Dintre acestea, 161.847 de unități au norma de poluare Euro 1 sau Euro 2. Acesta este numărul minim de autoturisme ce ar fi „eliminate’ din zona centrală a orașului, în cazul în care măsurile intră în vigoare.

Alte 282.800 de mașini au motor Euro 3, deci proprietarii lor ar fi nevoiți să achiziționeze vinieta Oxigen-C pentru a continua să circule pe traseul lor obișnuit. Rămâne de văzut câți dintre aceștia vor accepta să plătească taxa și câți își vor înlocui autoturismele cu unele mai puțin poluante.

Proiectul a fost lansat recent în dezbatere publică, astfel că toți cetățenii își pot exprima opinia cu privire la aceste măsuri chiar pe site-ul Primăriei.

 

Sursa foto: maxpixel.net

Adaugă un comentariu