Modificări importante: șoferii vor fi obligați să facă cursuri de condus defensiv

Un nou proiect de lege prevedere ca șoferii care conduc mașini speciale să urmeze cursuri de conducere defensivă.

Citește și:

Vinieta de București: Cum îi poți spune Gabrielei Firea ce crezi despre noul său proiect

Proiect: Toate clădirile noi cu peste 10 locuri de parcare să aibă stații de încărcare pentru mașini electrice

Un nou proiect legislativ înaintat de doi deputați PSD spre dezbatere publică are ca subiect modul de circulație a mașinilor de intervenție. Proiectul vine în completarea Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Cei vizați sunt șoferii care lucrează pe mașini dotate cu girofar, atât de intervenție (de poliție, pompieri, jandarmerie, ambulanță, armată) cât și cele care transportă mărfuri sau substanțe periculoase, cele care participă la lucrări pe carosabil, deszăpezire sau transporturi agabaritice. Proiectul propune ca aceștia să urmeze cursuri de conducere defensivă.

Scopul implementării acestui proiect este reducerea numărului de accidente rutiere prin disciplinarea participanților la trafic care, prin natura activității lor, au asupra lor responsabilități suplimentare.

Mai mult – subliniază avocatnet.ro – proiectul de lege nu are exclusiv titlu de obligativitate, ci încearcă să încurajeze cât mai mulți șoferi să urmeze cursurile unor școli de conducere defensivă. Dacă în cazul mașinilor de intervenție aparținând instituțiilor statului, plata acestor cursuri se va face din bugetul de stat, persoanele fizice dar și firmele care plătesc angajaților cursurile vor putea deduce cheltuielile din impozitul pe venit sau, după caz, impozitul pe profit.

Lista de oferte pentru cursuri de condus defensiv este generoasă în România, cele mai importante (dar nu singurele) nume fiind Academia Titi Aur, Napoca Rally Academy, Smart Driving, Vali Porcișteanu Racing. Prețul de pornire al unui curs defensiv pleacă de 500-600 de lei.

O mențiune importantă: proiectul de lege se află încă în stadiul de propunere, nu va intra în aplicare decât dacă va fi adoptat de Parlament și publicat ulterior în Monitorul Oficial.

Adaugă un comentariu