Noi propuneri de modificare a Codului Rutier privind amenzile

Se pare că Parlamentarii vor, din nou, să modifice Codul Rutier. De această dată, propunerea vizează cazul în care un șofer contestă amenda primită, iar schimbarea ar fi ca dosarul să fie preluat de instanța de pe raza domiciliului său. În prezent, dosarul este trimis instanței din zona în care a fost săvârșită abaterea.

Inițiatorii proiectului susțin că acesta este în avantajul șoferilor, care nu ar mai trebui să meargă în alt oraș pentru proces – în cazul în care nu a existat o vătămare corporală.

„Statul tot la fel câştigă şi la Constanţa dacă mă judecă pe mine, şi la Iaşi. De ce ne deplasăm noi, dacă tot ajung la instanţă? De ce trebuie să ajung la Craiova, unde trec o dată pe an? Acolo mi s-a întâmplat şi trebuie să plec de la Vatra Dornei până la Craiova să mă duc să îmi susţin cauza. E vorba de timp, de bani consumaţi aiurea, o zi de muncă pierdută’, spune deputatul PSD Ioan Munteanu.

Punerea în aplicare a prevederii i-ar ajuta şi pe judecători.

„Una e unde circulă cinci sute de maşini pe zi şi alta unde circulă cincizeci de maşini pe zi. Îi eliberăm şi pe judecătorii din zona aia. De exemplu, traversezi ţara, iei amendă la Timişoara şi eşti de la Buzău. Trebuie să te duci la Timişoara la proces. Nu tot judecători sunt şi la Buzău şi la Timişoara?’, argumentează Ion Melinte, deputat PSD.

Alte modificări care au vizat Codul Rutier

În această primăvară au avut loc mai multe tentative de modificare a Codului Rutier. Aleșii fost deranjaţi de radarele mobile, de modul în care se obţine permisul de conducere, dar şi de limitarea vitezei în localităţi.

„Cei de la Ministerul de Interne ar trebui să fie de acord cu multe schimbări. Dacă mergi în Europa şi te prinde că ai 130 km/h, te opreşte, te trage frumos pe dreapta, îţi plăteşti amenda, a doua oară nu mai greşeşti pentru că amenda este usturătoare, pe când la noi îţi plăteşti şi amenda, îţi ia şi puncte, îţi ia şi permisul şi te lasă, dacă ai cinci copii acasă, de nu ai cu ce să îi întreţii’, spune deputatul Ion Melinte.

Cei care au iniţiat noul proiect legislativ au precizat că nu au cerut încă un punct de vedere din partea Ministerului de Interne. Prima cameră sesizată va fi Senatul.

Sursa: Digi 24

Adaugă un comentariu