Programul Rabla 2019 a început oficial. Care sunt condițiile?

Programul Rabla 2019 și programul Rabla Plus 2019 au demarat oficial, odată cu aprobarea bugetelor de către Guvern. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu.

Potrivit bugetului adoptat de Ministerul Mediului pentru Administrația Fondului de Mediu, programul Rabla clasic va beneficia de 322 de milioane de lei, în timp ce Rabla plus, destinat în exclusivitate achiziționării mașinilor electrice și hibride, va avea fonduri de 93 de milioane de lei. Sumele sunt suficiente pentru aproximativ 35.000 de rable casate.

Programul Rabla 2019 – Anunțul Vioricăi Dăncilă

Vom continua cel mai longeviv program guvernamental «Rabla clasic» care, anul acesta, se află la a 15-a ediție. Prin bugetul alocat, de 322 milioane lei, aproximativ 35.000 de români vor avea posibilitatea să-și înlocuiască mașinile mai vechi de opt ani cu altele noi puțin poluante. Continuă şi programul «Rabla plus», prin care finanțăm achiziția de mașini electrice și hibrid cu o sumă totală de 93 de milioane de lei. Vorbim despre un program de mare succes, care oferă cel mai consistent eco-voucher din UE, aproximativ 10.000 de euro pentru mașini electrice 100%‘, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la începutul ședinței de Guvern.

Ulterior, ministrul mediului Grațiela Gavrilescu a confirmat că sumele propuse au fost aprobate în ședința de guvern:

Vă informez că au fost adoptate de Guvern sumele pentru proiecte de interes de național. La Programul Rabla suma este de 322 milioane de lei. Asta înseamnă că aproximativ 35.000 de români vor putea să își achiziționeze o mașină nouă și nu numai persoanele fizice, dar şi persoanele juridice vor putea să acceseze Programul Rabla‘, a spus Grațiela Gavrilescu, la finalul ședinței de Guvern.

Programul Rabla 2019 – Când încep înscrierile?

 

Citește și:

Martorii de bord – Peste 50 de semne explicate

Ce înseamnă TIR, Peco, Smart sau ARO – explicația abrevierilor

Poți fi arestat pentru că ai condus beat, chiar dacă nu pornești motorul

Gabi Tamaș, prins conducând cu 205 km/h, băut și fără permis valabil

Amenzi mai mici pentru șoferi! Proiectul a fost adoptat tacit

 

Astfel, potrivit declarațiilor anterioare ale acesteia, înscrierile în Programul Rabla 2019 se pot face începând din data de 5 aprilie. Prin Programul „Rabla’ s-au casat de-a lungul timpului aproximativ 700.000 de autovehicule vechi, care au fost înlocuite cu peste 550.000 de modele nepoluante.

Autoturismele eligibile pentru a fi casate în schimbul tichetelor valorice trebuie să aibă cel puțin opt ani vechime și trebuie să aibă inspecția tehnică periodică valabilă. În continuare, valoarea unui tichet din programul Rabla Clasic este de 6.500 de lei, dar care poate ajunge până la 9.200 de lei, în funcție de emisiile acesteia sau dacă prezintă un sistem hibrid (fără plug-in).

În cazul achiziționării unei mașini hibride cu sistem plug-in, statul oferă 20.000 de lei, iar în cazul unei mașini 100% electrice, suma de 45.000 de lei. Anul trecut, autoritățile au acordat peste 1.400 de eco-vouchere prin programul Rabla Plus.

Adaugă un comentariu