Mai aproape de normalitate: a fost pus în dezbatere regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice închiriate

Un mare pas înainte urmează să fie făcut pentru utilizatorii trotinetelor electrice, dar și pentru pietoni sau pentru ceilalți participanți la trafic. Se pregătește o integrare în normalitate a trotinetelor electrice de închiriat, mulțumită unui proiect care are în plan reglementarea utilizării acestor mijloace de transport, pus acum în dezbatere publică de către Primăria Capitalei.

Ultimii ani au văzut o creștere dramatică a numărului trotinetelor electrice pe șoselele și trotuarele din București, deși infrastructura nu suportă acest lucru în siguranță, atât pentru pietoni, cât și pentru vehiculele din trafic. Tocmai din această cauză, numărul accidentelor în care au fost implicate trotinete electrice, în special cele de închiriat, a crescut dramatic, mai ales când vorbim despre modele puternice, care (fără limitator) depășesc cu mult viteza maximă impusă de lege, și anume 25 km/h.

În primul rând, proiectul propune autorizarea operatorilor care dețin flote de trotinete pentru închiriat. În același timp, proiectul ar interzice din aplicație circulația acestor mijloace de transport în zona Centrului Vechi. De asemenea, vârsta minimă legală de la care se va putea conduce o trotinetă electrică de închiriat va fi de 14 ani, cu obligativitatea purtării unei măști de protecție până la vârsta de 16 ani.

Conform regulamentului, circulația trotinetelor ar trebui să se facă numai pe pistele special amenajate sau pe infrastructura construită special pentru biciclete. În lipsa acestora, se poate circula și pe carosabil, însă cât mai aproape de marginea din dreapta a primei benzi de circulație. Circulația acestor mijloace de transport pe trotuar va fi complet interzisă, fiind permisă doar în cazul parcării, fără a se acționa motorul electric al acestora.

Trotinetele electrice pot fi lăsate în continuare pe trotuar, atâta timp cât nu obstrucționează pistele de biciclete. Pentru staționarea acestora în locuri interzise (carosabil, locuri de parcare marcate), persoanele în cauză vor putea primi amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei, iar amplasarea trotinetelor fără ca operatorii să aibă autorizație va fi amendată cu 1.000-2.500 de lei.

 

Sursa: Economedia

Adaugă un comentariu