Verifici telefonul doar 2 secunde, la volan? Asta înseamnă zeci de metri de condus orbește

Când ești la volan, iar telefonul te atenționează sonor că ai primit o notificare pe Facebook, ai putea fi tentat să aunci o privire peste mesajul respectiv. „Durează numai două secunde’, ți-ai putea spune. Timpul real petrecut cu ochii în ecran este mult, mult mai mare și astfel ajungi să conduci zeci, chiar sute de metri fără a vedea drumul deloc.

Concret, studiile arată că verificarea unei notificări pe Facebook de către șofer îi răpește acestuia atenția în reprize de maximum 2,6 secunde. Conducătorul auto privește, în medie, de 10 ori înspre ecran pentru a verifica o singură informație, ajungând să petreacă aproximativ 14 secunde cu ochii în display.

Circulând cu o viteză de 50 km/h, mașina străbate 36 de metri în acea scurtă repriză de 2,6 secunde. Dacă autoturismul se deplasează cu 90 km/h, distanța crește până la 65 m. 65 de metri în care șoferul nu are habar ce se petrece în jurul său, practic conducând orbește.

 

Citește și:

IAR se modifică REGULILE pentru obținerea ITP! Toți ȘOFERII trebuie să știe ASTA

Schimbări MAJORE la Dacia! Ce motoare noi au apărut

COD RUTIER 2019. Motive de bucurie pentru ŞOFERI! Iată noua LEGE

Cum se FURĂ la pompele din România când angajatul benzinăriei îi spune șoferului: Pot să vă ajut?’

Ce MAȘINI BUNE poți să cumperi cu doar 5000 EURO!

 

Luând în calcul și timpul petrecut cu telefonul în mână, dar cu privirea înspre șosea, o singură notificare pe Facebook îl determină pe șofer să conducă 20 de secunde cu o singură mână pe volan.

Conversațiile pe WhatsApp sunt și mai riscante. Repriza maximă de neatenție continuă este tot de 2,6 secunde, dar un șofer angajat înt-o discuție online aruncă 25 de priviri înspre telefonul mobil. Se ajunge, în medie, la un total de 33 de secunde în care conducătorul nu vede pe unde merge.

Live pe Facebook la volan, cea mai riscantă activitate

Totuși, nicio altă activitate virtuală nu este mai riscantă pentru participanții la trafic decât live-ul pe Facebook. Acest lucru se datorează faptului că, potrivit cercetătorilor, șoferul petrece 80% din durata clipului privind înspre ecran. Într-un live de 30 de secunde realizat la volan, 24 de secunde sunt petrecute privind înspre cameră.

Nu este vorba despre 24 de secunde încontinuu, ci despre 35 de priviri de câte maximum 1,3 secunde. Chiar și așa, respectivele momente de neatenție totală se succed într-un ritm fulgerător, astfel că șoferul nu este complet atent la drum nici măcar în cele 6 secunde în care privește prin parbriz.

Cifrele exacte au fost culese de către APPA (Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor) din mai multe studii, în cadrul campaniei „Fii treaz la volan!’.

România, campioana Europei la accidente fatale

Tendința românilor de a desfășura astfel de activiăți câtă vreme conduc un autoturism se concretizează anual în mii de decese. Potrivit Comisiei Europene, suntem chiar pe primul loc în UE la capitolul accidente rutiere fatale.

În 2018, România a înregistrat 96 de decese per milion de locuitori în urma accidentelor auto, dublu față de media continentală: 49 de decese per milion de locuitori. Statisticile complete pot fi consultate aici.

 

Sursa: Libertatea.ro / Sursa foto: pxhere.com

Adaugă un comentariu