Drumurile morții – România are cea mai mare rată a accidentelor rutiere fatale din Europa

Potrivit statisticilor publicate de Comisia Europeană, România are în continuare cele mai periculoase șosele din întreaga Uniune Europeană. Cu 96 de decese per milion de locuitori, țara noastră a înregistrat în 2018 cea mai mare rată a accidentelor rutiere fatale dintre toate statele membre.

Rata accidentelor rutiere fatale în România este de două ori mai mare decât rata medie la nivelul Uniunii Europene. 96 de decese per milion de locuitori au fost înregistrate în 2018 în țara noastră, în vreme ce media continentală este de 49 de decese per milion de locuitori.

Potrivit noilor statistici ale Comisiei Europene, publicate pe 4 aprilie 2019, statele cu cele mai sigure drumuri sunt: Regatul Unit (28 de decese/milion de locuitori), Danemarca (30) și Irlanda (31). La polul opus, cel mai riscant este să conduci în România (96 decese/milion de locuitori), Bulgaria (88), Letonia (78) și Croația (77).

Rata deceselor provocate de accidente rutiere a avut parte de un declin de numai 1% în perioada 2017-2018, în Europa, dar în unele state membre UE se constată progrese semnificative din acest punct de vedere. Spre exemplu, numărul victimelor a scăzut în Slovenia cu 13% față de acum doi ani. În Lituania, declinul este de 11%, iar șoselele Bulgariei au devenit cu 9% mai sigure.

Și în țara noastră se observă o ușoară tendință pozitivă, dar imaginea de ansamblu rămâne critică: „Siguranța șoselelor din România a crescut cu 4% între 2017 și 2018. Totuși, România este în continuare pe ultimul loc la capitolul performanței în acest sector’, se arată în raportul Comisiei Europene.

 

Citește și:

VIDEO – Polițist român, filmat în timp ce conduce cu piciorul

Mărturisirile lui James May – De ce a fost tentat să-l ucidă pe Jeremy Clarkson

Cum arată Ford Puma, al doilea SUV produs la Craiova?

Șofer de „WOLZVAGIN, invitat la Poliția Locală printr-un mesaj jenant

Țara în care 7 din 10 șoferi regretă că și-au cumpărat o mașină electrică

Claudiu Manda a rămas fără permis – Senatorul PSD circula cu 125 km/h în localitate

 

La nivel continental, cifrele arată o îmbunătățire a siguranței drumurilor europene în ultimii ani. Din 2010 până în prezent, numărul deceselor pe șosele a scăzut cu 21% în UE. Chiar și așa, 25.100 de accidente fatale au avut loc anul trecut în cele 28 de state membre.

Tot legat de siguranța șoferilor, Comisia Europeană publică săptămânal rapoarte cu privire la produsele periculoase comercializate pe fiecare piață europeană. Prin sistemul european de alertă rapidă, toate statele membre UE pot semnala produsele ce periclitează bunăstarea consumatorilor. În 2018, autoritățile din România au reclamat prin această platformă câteva nereguli grave constatate la mașini produse de Seat, Suzuki și Toyota.

accidente fatale

Sursa: Comisia Europeană

 

Sursa: Comisia Europeană

Adaugă un comentariu