Firea a modificat vinieta Oxigen: care vor fi noile reguli de circulație în București

Primăria Capitalei a făcut câteva modificări proiectului de taxare a mașinilor poluante, iar noile măsuri sunt drastice.

Citește și: 

Vinieta de Bucureşti: s-a propus introducerea normelor Euro 3 şi 4

Vinieta de București – Ce se va întâmpla cu locuitorii din centru și cu taximetriștii

În august, Gabriela Firea a venit cu propunerea de a taxa, începând cu ianuarie 2020, toate mașinile care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov. Proiectul face referire la o vinietă specială pe care cei din provincie ar trebui să o achite dacă vor să circule în Capitală. În proiect era menționat și că mașinile Euro 3 și mai vechi de Euro 3 vor trebui să achite taxa de circulație indiferent unde sunt înmatriculate.

Conform HotNews, proiectul vinietei de București a suferit recent o serie de modificări, ridicând astfel gradul de restricționare de la Euro 3 la Euro 4. Noua propunere arată că mașinile sub Euro 5, indiferent de orașul în care sunt înmatriculate, vor trebui să plătească taxa de circulație în București. Iar cele Euro 3 și mai vechi de Euro 3 nu vor fi interzise în centrul orașului.

Cât despre tarifele percepute pentru vinieta Oxigen, cei cu mașini Euro 4 și Euro 3 ar urma să plătească 5 lei/zi, în timp ce mașinile Euro 3, Euro 2, Euro 1 și non-Euro vor fi taxate cu 15 lei/zi. Dacă pentru o zi planul tarifar este simplificat, pe termen lung cifrele se diversifică puternic în funcție de clasă.

Spre exemplu, proprietarii de mașini Euro 4 vor plăti pentru vinieta Oxigen 80 de lei/lună, 350 de lei/6 luni și 500 de lei/an, în timp ce pentru Euro 3 taxa lunară este de 100 lei, cea pe 6 luni, de 450 de lei, iar cea anuală este de 700 de lei. Cât despre următorii din enumerația noastră, taxele sunt considerabil mai mari.

Pentru Euro 2, vinieta Oxigen va fi percepută astfel: 250 de lei/lună, 900 de lei/6 luni și 1.500 de lei pe an. Mașinile Euro 1 vor fi taxate cu 250 de lei/lună, 1.000 de lei/6 luni și 1.700 de lei/an, iar cele non-Euro cu 300 de lei/lună, 1.100 de lei/6 luni și 1.900 de lei/an.

Lipsa vinietei atrage după sine amenzi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei, acordate atât de către agenții de circulație, cât și de către polițiștii locali și chiar „împuterniciți ai primarului general’.

Adaugă un comentariu