Monopostul Williams-Renault al lui Nigel Mansell va fi scos la licitație

În întreaga sa carieră, Nigel Mansell a câștigat un singur campionat mondial de Formula 1. Victoria a fost obținută în 1992 la bordul acestui monopost Williams-Renault FW14B.

Mașina de competiție scoasă la vânzare este modelul Williams-Renault FW14B, mașina de curse a lui Nigel Mansell. În total, monopostul a participat la 13 curse din sezonul Formula 1 din 1992. Dintre acestea, Mansell a obținut victoria de cinci ori și a urcat pe podium de alte șapte ori.

Licitația va avea loc în cadrul festivalului de la Goodwood în luna iulie. Mașina, ce este evaluată la aproximativ 3,4 milioane de euro, a fost păstrată într-o condiție perfectă, mai întâi de Williams și mai apoi de un proprietar privat. Vehiculul de curse este în stare de funcționare și chiar a fost scos recent pe circuit.

În continuare Williams-Renault FW14B rămâne una dintre cele mai avansate mașini de Formula 1 produse vreodată. Aerodinamica este realizată de către maestrul Adrian Newey cu ajutorul unui tunel aerodinamic.

Caracteristica cea mai interesantă a acestui monopost este dată de sistemul inovativ de suspensie hidraulică adaptivă, dar și de sistemul de control al tracțiunii. În combinație cu propulsorul V10 Renault de 3.5 litri și cu transmisia semi-automată cu padele, Mansell a reușit să se califice cu un avans de peste două secunde față de celelalte mașini din campionat (McLaren MP4/7A, Ferrari F92A sau Lotus 107).

Tocmai din acest motiv, tehnologiile dezvoltate special pentru această mașină au fost interzise ulterior în Formula 1, deoarece ofereau un avantaj mult prea mare față de concurență. În total, au fost construite șase exemplare ale modelului FW14B, cu numerele de șasiu de la 6 la 11.

Foto: Wikipedia

Citește și:

Noul Volkswagen Passat

Nu mai plătim taxă de pod când mergem la mare

Cât costă la noi cea mai puternică Dacie din istorie!

Camerele CNAIR, folosite în regim de radar? Răspunsul oficial al instituției

Adaugă un comentariu