XC40 Recharge: ce aduce primul Volvo electric de serie

Volvo a prezentat primul său model electric de serie largă, bazat pe SUV-ul său compact și botezat XC40 Recharge.

Citește și:

Cum vrea Volvo să revoluționeze dezvoltarea de noi tehnologii

Studiu: cu cât este mai ieftin „combustibilul' pentru mașinile electrice

Suedezii au ținut publicul în ușor suspans în ultima perioadă cu o serie de teasere care prefigurau un nou model electric, de data aceasta unul de serie. XC40 Recharge este primul dintr-o serie de modele alimentate exclusiv electric, pe care producătorul suedez are în plan să le lanseze în următorii ani.

Mai precis, Volvo intenționează să aducă pe piață câte un model electric nou în fiecare an, până în 2024, astfel ca în 2025 jumătate din vânzările sale să fie mașini electrice. Cealaltă jumătate, spun oficialii, va fi constituită din hibride (fie plug-in, clasice sau mild hybrid). Toate mașinile electrice și hibride plug-in din gamă vor fi comercializate sub numele Recharge.

Motivul pentru care prima electrică de serie a fost un SUV compact este cât se poate de natural: acest tip de caroserie încă este la mare căutare. Un lucru observat cât se poate de clar de Volvo cu XC40, ale cărui vânzări s-au dublat în primele opt luni ale acestui an.

Volvo XC40 Recharge este propulsat de un motor electric cu 408 CP și 660 Nm, alimentat de o baterie cu capacitate de 75 kWh. În cifre de performanță și consum, SUV-ul electric suedez poate sprinta de la 0 la 100 km/h în doar 4,9 secunde și poate parcurge, cu un plin al bateriei, peste 400 de kilometri, spune producătorul; estimarea autonomiei a fost făcută după calculele WLTP.

O altă premieră pentru Volvo este este sistemul multimedia cu integrare 100% Google, numit Android Automotive OS. Astfel, XC40 dispune de aplicații native Google (precum Maps, Play Store sau Assistant) și oferă o integrare mai facilă a telefonului cu sistemul de infotainment al mașinii. Un avantaj al acestui tip de abordare este că aplicațiile vor primi update-uri la zi în mod constant. Apropo de update: XC40 Recharge este primul model din gama Volvo care va dispune de update-uri tehnice de software „over the air', un beneficiu oferit până acum doar de Tesla.

În timp ce Polestar va continua să ne surprindă cu modele electrice de performanță, Volvo își va extinde familia cu versiuni electrice ale modelelor deja existente în gama de oferte. XC40 Recharge va apărea în showroom-uri în a doua jumătate a anului viitor; prețul de pornire nu a fost încă anunțat.

Adaugă un comentariu