TEST – 3500 km la volanul lui BMW 530d xDrive Touring

In ultimele doua luni am condus pentru aproape 3500 km breakul premium perfect. Pentru a transmite cat mai bine impresiile noastre vom face scurte descrieri despre situatiile concrete cu care ne-am intalnit in aceasta perioada. Acest model a fost testat si pentru revista Auto Bild (in numarul 2/2013), dar aici va fi ceva diferit.

 

BMW 530d xDrive Touring este propulsat de un motor cu sase cilindri in linie, care dezvolta 258 CP si 560 Nm. Fata de versiunea cu tractiune spate, cutia automata cu 8 trepte si tractiunea integrala sunt echipamente standard, iar pretul creste cu 5.084 euro.

 

Cum se conduce in oras

In primul rand trebuie tinut cont ca dimensiunile masinii sunt mari, Seria 5 Touring masurand 4,90 metri. Asadar, este greu sa gasesti un loc de parcare, insa acest lucru este asumat la cumparare, pentru ca vrei un break premium in clasa mare, iar acesta nu poate fi decat lung. In trafic cel mai mult la aceasta masina am apreciat cutia automata cu 8 trepte. Pur si simplu este perfecta. Functioneaza lin, schimba extrem de repede, dar imperceptibil pentru sofer si reuseste sa fie extrem de intuitiva la solicitari. Din punctul nostru de vedere este cutia automata a momentului. Motorul diesel de 3 litri desavarseste natura premium a acestei masini. El functioneaza rafinat, debordeaza de cuplu, iar asta iti permite sa mergi la orice turatie pentru ca nu vibreaza deloc. Alta functie importanta pentru oras este cea denumita Auto Hold. Odata activata masina va ramane cu frana activata la oprirea in trafic, chiar daca modul Drive al cutiei automate ramane selectat. Practic, nu este nevoie sa stai cu piciorul pe frana la semafor. Util si practic. Confort? Din plin. Chiar si cu trenul de rulare standard, Seria 5 Touring reuseste sa ofere un echilibru perfect intre confort si sportivitate. Denivelarile scurte, precum liniile de tramvai, sunt trecute elegant. In cazul in care se comanda trenul de rulare adaptiv lucrurile sunt la indemana soferului. Totul se schimba la apasarea unui buton.

 

Cum se conduce in afara orasului

Aici 530d xDrive Touring este in mediul sau. Acest break de clasa mare ruleaza impecabil. Motorul este o bijuterie, cutia ramane la fel de placuta ca si in oras, iar confortul oferit de trenul de rulare te face sa uiti ca in Romania exista drumuri proaste. Zgomotul la vant este minim la viteze de drum national. Ca idee, drumul reper Bucuresti – Poiana Brasov  (vezi mai jos) a fost facut cu un consum mediu de 7,4 l/100 km.

 

Cum este sa fi pasager

Locul din fata este perceput ca un fotoliu, in general mai bun decat cel de acasa. Cam asta a fost parerea unanima. In spate, doua persoane stau excelent, locul la genunchi si cap fiind generos. In configuratia cu trei persoane apare o mica problema. Locurile din spate sunt profilate pentru doua persoane, incat conturul a trei persoane nu mai pica exact pe mulaj’. Totusi, dupa cateva sute de kilometri toti pasagerii au coborat odihniti si doar au mentionat acest lucru.

 

Cum este sa mergi in timpul codului galben de ninsoare

Cand ninge, ai nevoie de o tractiune cat mai buna, iar BMW-urile nu sunt recunoscute pentru asta. Totul pana la xDrive. Acest sistem nu doar ca te face sa iesi din zapada, dar reuseste sa mentina intr-un mod neasteptat masina pe traiectorie in virajele pe care le abordezi, chiar daca tu te astepti ca puntea spate sa iasa in afara. Si tot incerci, ca doar esti intr-un BMW. Spatele iese in afara usor, dupa care simti cum cuplul merge mai mult spre fata si masina urmeaza directia data de volan. Impresionant. In acceptiunea romanilor, un SUV este cel mai bun pentru iarna, insa oricat a nins in aceasta perioada nu am avut absolul nicio problema cu tractiunea sau garda la sol. Mai mult, pentru acceleratia 0-100 km/h, fisa tehnica ne spune ca sunt necesare 6,2 secunde. Probabil ca toti stiti serile de iarna cu mazga si cu apa semi-inghetata. In aceste conditii, 530d xDrive face 0-100 km/h cam tot in 6,2 secunde. Cu DSC-ul activat si pedala de acceleratie in podea masina accelereaza fara ca LED-ul dedicat acestui sistem sa clipeasca vreodata. Tractiunea este impecabila.

 

Cum este sa mergi la ski

Ora 6.30 dimineata, cinci persoane, portbagaj plin cu clapari si echipament, ninsoare abundenta. Cam asta ar fi scenariul. La -7 grade motorul diesel a pornit de parca ar fi fost deja in temperatura optima. La rece, toarce la fel ca vara, nicio diferenta. Prima surpriza este ca in portbagaj incap doua perechi de schiuri (ce-i drept de dimensiuni medii 163 cm) puse pe diagonala si de jos in sus. Pe plafon inca trei perechi puse pe suport cu magnet. In aceste conditii, in care mai rau nici ca se putea pentru masina, consumul a fost de fix 9 l/100 km pe traseul Bucuresti-Poiana Brasov si retur, intr-un stil de mers destul de alert. La partie am apreciat hayonul cu deschidere electrica (in dotarea standard) pentru ca dupa atatia kilometri prin tara in conditii de zapada nu prea mai poti sa te atingi de masina la cata mizerie se aduna. Tot standard la Touring este si deschiderea lunetei, posibila si din telecomanda masinii. Daca uiti sa arunci’ ceva in portbagaj nu mai esti nevoit sa deschizi tot hayonul. In plus, materialul care acopera portbagajul, tipic pentru orice break, se retrage automat electric in momentul in care deschizi luneta. Foarte practic. Zapada mare din parcarile de langa partie nu a pus nicio problema tractiunii, iar garda la sol a fost mai mare decat orice obstacol intalnit. Gheata si zapada pe un drum cu inclinatie gandita pentru etapele de munte din Turul Frantei pe drumul de acces spre restaurant? Din nou, nicio problema pentru xDrive.

 

Ce optionale trebuie neaparat sa cumperi

Pentru tapiterie din piele, scaune incalzite – 396 euro

Tren de rulare adaptiv – 1.355 euro

Sistem de asistenta la parcare fata/spate – 844 euro

Faruri cu xenon/adaptive – 1.250/469 euro

Sistem de navigatie Professional – 2.668 euro

 

In rest, sigur vei mai gasi lucruri utile, dar nu obligatorii din perspectiva noastra. Pentru un Seria 5 optiunile de mai sus nu trebuie sa lipseasca. Pretul de achizitie pentru BMW 530d xDrive Touring este de 61.814 euro cu TVA.

 

Adaugă un comentariu