Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX – Corsa noastră de drum lung

Deși Opel Corsa este un model de oraș, am avut deseori ocazia să testăm modelul producătorului din Russelsheim și pe drumurile naționale. Iată cum se comportă Corsa la drum lung!

 

În episoadele trecute, colegii mei v-au prezentat-o pe Corsa în mediul ei natural: orașul. Acum, a venit rândul meu să trec la comenzi și să vă spun cum se comportă Corsa noastră de andurață pe drumurile naționale. Primul contact la drum lung pe care l-am avut cu modelul din Russelsheim a fost în luna martie, cu ocazia Raliului Brașovului. Deși iarna nu mai avea multe cuvinte de spus, vremea din orașul de sub Tâmpa nu a fost una primitoare. Termometrul indica valori cu o singură cifră, iar scaunele și volanul încălzite s-au dovedit opțiuni excelente. Și, sincer, fotografiatul și mâinile calde se potrivesc de minune.

La acel moment, Corsa abia împlinise 1.000 de kilometri, iar consumul afișat după un drum București – Brașov – București a fost de 4,2 l/100 km. Scaunele cu care este echipat modelul de anduranță oferă un suport lateral bun și sunt foarte comode la drum lung. La toate acestea mai adăugăm și cutia robotizată cu cinci rapoarte, care a reacționat corect la toate solicitările noastre.

A urmat Raliul Sibiului și o altă deplasare cu Opel Corsa.  Etapa sibiană fusese mutată la începutul primăverii, iar traseul de pe Transalpina avea să fie un hop pentru modelul de anduranță. Motorul diesel și cei 95 CP s-au chinuit destul de mult să satisfacă virajele grele și rampele abrupte de pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din țară. Dar chiar și așa, modelul din Russelsheim s-a dovedit un companion bun și ne-a răsplătit cu valori de consum mici, dar și cu un confort pe care alte modele de clasă mică nu îl prea oferă. Dacă aveam și jante ceva mai mici, cu siguranță denivelările nu ar fi pus prea multe probleme trenului de rulare.

otxx8596

Din păcate, etapa de la Arad am ratat-o, dar am recuperat la Tulcea. Aici, Opel Corsa nu a transportat un jurnalist, ci un navigator. Pentru că în cadrul Danube Delta Rally am fost copilotul Ekaterinei Stratieva într-o Dacia Logan. Și da, mă bucuram de fiecare dată când mă urcam în Corsa de anduranță, pentru că o simțeam ca pe un prieten vechi, care mă aștepta liniștit și căruia îi puteam povesti despre reușitele și eșecurile mele. Ce, voi nu vorbiți cu mașina voastră? Au urmat etapele de la Bacău, Cluj și Iași, unde am fost nevoit să mă despart de Corsa. Redacția avea nevoie de serviciile prietenului meu.

Totuși, sezonul s-a încheiat cu bine în universul nostru. Am plecat cu direcția Odorheiu Secuiesc, unde avea să se desfășoare ultima etapă a Campionatului Național de Raliuri. Din păcate, Valea Prahovei s-a pus în calea fericirii noastre și ne-a ținut pe loc pentru un timp mult prea lung. N-am mai ajuns în timp util, dar măcar ne-am bucurat de compania celuilalt. A fost un sezon bun pentru mine și Corsa. Am ieșit din teribilul București de multe ori și ne-am distrat. Din păcate, în scurt timp vom renunța la Corsa, iar mie, cu siguranță, o să-mi fie dor de ea. Nu de alta, dar se anunță un an 2017 și mai interesant. Din partea mea, drum bun, Corsa!

 

Opel Corsa 1.3 CDTI Easytronic – date tehnice

Motor: L4, turbo-diesel, cilindree 1248 cmc • Putere maximă 95 CP/3750 rpm • Cuplu maxim 190 Nm/1750-3500 rpm • Transmisie: față, cutie robotizată cu 5 trepte • Dimensiuni: L/l/h 4021/ 1736/1479 mm • Ampatament 2510 mm • Portbagaj 280-1090 litri • Performanțe: 0-100 km/h 12,3 sec • Viteza maximă 177 km/h • Consum mediu 3,1 l/100 km, • Emisii CO2 82 g/km

Kilometri rulați în momentul redactării articolului – 13.629

 

Verdict – Opel Corsa 1.3 CDTI

Opel Corsa a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai mei în ultimul an. Ne-am cunoscut la bine și ne-am susținut la greu. E dificil să găsești un astfel de partener în ziua de azi. Eu sper ca în 2017 să cunosc un nou prieten pentru drumurile lungi.

 

Citește și:

  1. Prezentare Opel Corsa 1.3 CDTI
  2. Cutia Easytronic de la Opel Corsa 1.3 CDTI
  3. Echipare de iarnă – Opel Corsa 1.3 CDTI 
  4. Metronomul de oraș – Opel Corsa 1.3 CDTI
  5. Consum măsurat cu pipeta – Opel Corsa 1.3 CDTI
  6. Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX – Fără poftă de diesel
  7. Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX – Corsa noastră de drum lung

 

Adaugă un comentariu