Test Audi A8 V8 TDI: Mr. High-Tech

Intesata de tehnologie, cu o calitate de fabricatie exceptionala si cu o dinamica de top pentru clasa de lux, noul Audi A8 aspira la suprematie in clasa de lux. Primele impresii in premiera despre A8 4.2 TDI.

Clasa de lux este recunoscuta ca un vector de tehnologie in industria auto. Dar atat de multa tehnologie de avangarda cat are noul Audi A8 nu a avut niciodata un alt model de lux. Iar cand tehnologia de top se imbina cu o calitate de fabricatie de exceptie si cu o dinamica demna de o masina supersport, este greu sa mai critici ceva. Mai ales cand la startul vanzarilor se ofera motoarele de top V8 diesel si pe benzina.

Revistele Grupului Auto Bild, printre care si editia romaneasca, au avut ocazia sa testeze in premiera mondiala senzationalul diesel V8 4.2 TDI. Este greu sa exprimi in cuvinte cifrele anuntate de mapa de presa: un cuplu de locomotiva diesel de 800 Nm disponibil de la o turatie joasa, de doar 1750 rpm, si o putere de 350 CP la doar 4000 rpm. Avem in fata cel mai puternic diesel de autoturism cu motor V8 din lume.

La volan, senzatia este incredibila: forta de impingere pare fara limite si chiar si o acceleratie cu pedala la podea nu este in zadar, pentru ca tractiunea integrala evita patinarea rotilor si transmite eficient imensul cuplu la asfalt fara nicio pierdere de tractiune. A8 se agata parca cu rotile de asfalt, exact ca in reclama de la „25 ani Quattro“ cu salamandra care se agata de gheata.

Transmisia integrala cu diferential clasic Torsen si distributie sportiva a cuplului 40/60% fata/spate este extrem de eficienta. La nevoie, poate transfera foarte repede pana la 60% pe fata si 80% pe spate. Dupa start, A8 se dezlantuie ca un Porsche 911. Nu are nevoie decat de 5,5 secunde pentru a ajunge la 100 km/h, cu 1,1 secunde mai repede decat Mercedes S 450 CDI, iar 200 km/h sunt atinsi foarte rapid si fara sa para ca motorul ar face vreun efort.

Un ajutor suplimentar vine din partea noii cutii automate cu opt trepte, standard la toate modelele noii game A8 si nu doar la motoarele de top. Primele sase trepte favorizeaza acceleratiile, a sasea fiind in priza directa, iar a saptea si a opta sunt subunitare, favorizand viteze mari la turatii normale.

Pe circuitul de teste, la 240 km/h, turometrul nu a atins 4000 rpm in treapta a opta. Un plus fata de vechea cutie este modul lin in care se schimba treptele, dar rapid in acelasi timp. De asemenea, depasirile sunt o placere. Indiferent de treapta, cuplul disponibil pe plaja uzuala intre 1750 si 2750 rpm permite depasiri fulminante. Nici Porsche 911 nu are reprize mai rapide. Si toate aceste performante de top se realizeaza cu niste consumuri si emisii incredibile acum cativa ani. Acest imens V8 emite sub 200 g/km CO2, iar consumul mediu anuntat este de doar 7,6 l/100 km!

Spre comparatie, Mercedes S 450 CDI emite 240 g/km CO2 si consuma, in medie, 9,1 l/100 km. Marirea presiunii de injectie la 2000 bar si a celei din cilindri de la 160 la 180 bar, ca si reducerea frecarilor interne si adoptarea unei pompe de ulei pilotate si a unei pompe de combustibil electrice au dus la acest rezultat exceptional.

Clar: pe autostrada, noul A8 4.2 TDI este de neinvins. Dar pe viraje? Aici, diferentialul sport de pe puntea spate, oferit standard la 4.2 TDI si optional la celelalte versiuni, are un rol foarte important. Comportamentul lui poate fi setat din meniul Drive Select. La limita si in caz de nevoie, tot cuplul poate fi transferat pe o singura roata. In practica, la intrarea la limita in viraj, diferentialul sport transfera mai mult cuplu spre roata din interiorul virajului si mai putin la cea din exterior, si acest lucru se face extrem de rapid, in doar 100 milisecunde. Rezultatul: puntea spate este extrem de stabila, in ciuda enormului cuplu si A8 vireaza ca tras pe niste sine nevazute. Nici Porsche 911 nu face mai bine acest lucru.

Directia activa (optionala inclusiv la 4.2 TDI, standard fiind oferita o directie cu asistare variabila Servotronic) incisiva si „scurta” la viteze mici in viraje stranse, contribuie la o dinamica iesita din comun. O singura problema, care apare probabil doar la versiunea V8 4.2 TDI testata de noi: in ciuda eforturilor lui Audi de a reduce masa marelui V8 diesel, acesta cantareste totusi 254 kg. Desi are cu circa 40 kg mai putin decat motorul omolog al lui Mercedes, este totusi greu si apasa destul de mult pe puntea fata. Din aceasta cauza, la limita, A8 V8 4.2 TDI are tendinta de a subvira sensibil, lucru care nu va fi atat de evident la motoarele mai usoare, cum sunt V8 pe benzina sau V6 diesel.

Totusi, tractiunea integrala, care permite in acest caz transferul a pana la 80% din cuplu spre spate, limiteaza aceasta tendinta. La dinamica exceptionala contribuie si masa relativ redusa. Audi ramane fidela principiului ASF (Aluminium Space Frame), caroseria cantarind doar 231 kg, cu 40% mai putin decat una conventionala din otel. Astfel, A8 4.2 FSI cantareste doar 1835 kg, mult mai putin decat concurenta, desi are standard tractiune integrala. Ca si Mercedes, Audi ofera suspensie pneumatica la toate rotile, dar, spre deosebire de Mercedes, la Audi, aceasta este standard la toate versiunile.

Pe modul „dinamic“, suspensia este mai joasa cu 10 mm, pe modul „auto“ coboara cu 20 mm daca masina merge cel putin 30 secunde la peste 120 km/h, iar pe modul „lift“, garda la sol creste cu 25 mm fata de modul „normal”. Nu doar garda la sol se regleaza, ci si taria suspensiei, utilizandu-se tot selectorul „drive select“.

La proba de confort pe un drum cariat, A8 se dovedeste ceva mai confortabil ca BMW Seria 7 pe modul „confort” dar nu si decat Mercedes Clasa S, care amortizeaza o idee mai bine gropile din asfalt. Aici trebuie luat in consideratie ca Mercedes pune confortul pe primul plan, nefiind la fel de incisiv ca Audi.

Audi anunta un Cx de doar 0,26, un record in segment, gratie capsularii podelei si al unui design atent studiat. Totusi, la peste 200 km/h, sunt ceva zgomote la vant percepute mai mult ca in Clasa S, dar aceste diferente se pot observa doar prin conducerea comparativa a celor doua modele asa cum a fost in cazul nostru, pentru ca altfel, in valori absolute, zgomotul interior din noul A8 este foarte redus.

Ambianta interioara din A8 imbina luxul cu atmosfera high-tech. Scaunele standard au deja multiple reglaje electrice, iar optional se ofera scaune confort. Reglajul scaunelor este un exemplu de ergonomie: exista doua butoane clasice in lateral pentru reglajele normale si un inel rotativ cu patru butoane pentru reglajele fine, fiecare reglaj fiind vizualizat pe displayul MMI. De altfel, noua centrala MMI este un exemplu de ergonomie perfecta.

Noul A8 marcheaza noi standarde in mai multe domenii. Farurile sunt cu LED-uri, inclusiv pentru faza scurta si lunga, iar pentru farurile adaptive nu exista piese in miscare, ci niste LED-uri special dedicate. Lista de echipamente de siguranta activa include pilot automat inteligent, care functioneaza intre 0 si 250 km/h, sistem pre-sense in patru stagii diferite similar lui Pre-Safe de la Mercedes si sistem Night Vision, plus sisteme de asistare a conducerii.

La startul vanzarilor, sunt disponibile doua V8-uri diesel si pe benzina, urmate in viitorul apropiat de un V6 diesel de 3 litri complet reinnoit, de 250 CP, si mai tarziu de o versiune V6 diesel economica, tot de 3 litri, cu 204 CP.

Adaugă un comentariu