Mazda 2 – Mică, mică, dar ridică!

Cândva, o să plângem după motoarele aspirate. Până atunci, să vedem cum merge această Mazda 2!

Cu greu mai găsești o așa configurație. O mașină de clasă mică, echipată cu un motor aspirat de 1,5 litri și transmisie manuală cu cinci trepte.

Are până și un levier manual pentru frâna de parcare, iar interiorul este de o simplitate rar întâlnită. În același timp, nu îți lipsește nimic. Deci, se poate să ai totul fără să umpli mașina de ecrane! Dar asta vine cu un preț diferit: nu, nu este atât de scumpă, ci lasă impresia că ar fi demodată sau retrogradă.

Este aproape neschimbată din 2014, dar încă se simte fresh. Cu tot cu frânele cu tambur ale punții spate, da. Înainte să te superi, fii sincer cu tine și dă-ți seama că nu ai ce să faci cu discuri pe puntea spate la o mașină cu 90 de cai-putere. Nici dacă avea 115, cum oferă varianta mai potentă a acestui motor, tot nu ar fi necesare.

Așa au gândit inginerii această mașină și e suficient de ușoară încât să nu simți o nevoie de frâne mai puternice. Dacă ai senzația că îți trebuie mai mult, e de la tine: nu ți-ai reglat așteptările la mașina pe care o conduci și ești prea agitat. Cu Mazda 2, ar trebui să ai un zâmbet discret pe buze, mai discret decât este cel din grila frontală.

Ai de ce, pentru că este o mașină care se simte agilă și iute pe cele patru roți din dotare. Direcția este precisă și ușoară, iar suspensia filtrează cât de bine poate denivelările mioritice care-i vin în față. Cei mai înalți dintre noi se vor simți bine la volan și în dreapta, dar ușor înghesuiți în spate, ceea ce e deja normal în această clasă.

Echiparea Takumi este suficientă și în 2019, deși ai crede că îți lipsește ceva anume la o comparație cu ai săi rivali germani sau francezi. Dar nu, este doar o impresie. Asta este esența unei mașini de clasă mică în viziunea celor de la Mazda. În 2019, poate că nu va fi pe placul tuturor și nu va cuceri inimi când stă la semafor, dar cei care știu exact ce vor de la segmentul acesta au de ce să o aleagă și astăzi fix așa.

Verdict

La prima vedere, vei spune că este demodată. Dacă nu pici în această capcană, vei găsi esența unei mașini de clasă mică îmbuteliată într-un ambalaj drăguț și gata de luat acasă.

Adaugă un comentariu