Pompa de apă – când trebuie schimbată şi cât costă

Pompa de apă are rolul de a menţine în circuit lichidul de răcire al motorului prin sistemul de răcire, începând de la radiator către motor şi înapoi.

Pompa de apă este acţionată de o curea striată sau chiar de cureaua sau lanţul de distribuţie. Locaţia precisă a pompei de apa variază în funcţie de motor: la unele motoare pompa de apa este ataşată la exteriorul motorului şi este vizibilă sub capotă. La motoarele în care pompa de apa este antrenată de cureaua de distribuţie, aceasta nu poate fi observată deoarece este protejata de un capac.

Pompa de apă – când trebuie schimbată şi cât costă

Principalele semne de uzura ale pompei de apa sunt fie sunetele ciudate, fie scurgerile şi pierderile de lichid de răcire. Cea mai gravă problemă este supraîncălzirea. Dacă pompa de apa este defectă, lichidul de răcire nu va putea să treacă prin întreg sistemul de răcire, iar motorul se va supraîncălzi.

Un alt semn care trebuie să ne dea de gândit că ar putea exista o problema la pompa de apa, este funcţionarea necorespunzătoare a sistemului de climatizare.

Dacă pompa de apa este antrenată de cureaua de distribuţie este recomandat să fie schimbată împreună la intervalul menţionat de producător. O pompă de apa defectă poate duce la ruperea curelei de distribuţie şi de aici la alte probleme mult mai mari.

Pentru un model Dacia Logan cu motorul 1.6 16 V preţul unei pompe de apă începe de la 85 lei.

Ponturi de îngrijire a mașinii, de la mecanici. Ce să faci ca să reziste o viață

taguri
Adaugă un comentariu

Articole similare