Probleme de sezon: De ce îngheață lichidul de parbriz special pentru iarnă

De câte ori nu v-ați enervat să descoperiți că lichidul de parbriz special pentru iarnă îngheață la contactul cu parbrizul? Care să fie problema – calitatea proastă sau e mai mult de atât?

Numeroși cititori ne-au întrebat cum se face că, deși au pus în rezervorul spălătorului de parbriz lichid special pentru iarnă, acesta îngheață la contactul cu parbrizul sau, și mai rău, îngheață chiar în rezervor. Acestea sunt două probleme distincte, care nu întotdeauna depind de calitatea produsului, ci, foarte des, de fizică. Iată tot ce trebuie să știți.

Lichidul de parbriz îngheață în rezervor

Un lichid special de iarnă, specificat pentru a rezista la temperaturi de până la -20 de grade sau chiar mai jos, nu ar trebui sub nicio formă să înghețe în rezervorul spălătorului de parbriz. Nu sunt însă rare cazurile când acest lucru se întâmplă. Care este cauza? De cele mai multe ori, este vorba de lichidul de parbriz de vară, care nu a fost consumat complet. Acesta nu se combină cu lichidul de iarnă și îngheață, de cele mai multe ori pe fundul rezervorului.

Pentru a preveni această problemă, este recomandat să goliți întotdeauna rezervorul spălătorului de parbriz la începutul sezonului rece, înainte de a-l umple cu lichid de iarnă. Dacă totuși nu ați fost inspirați și lichidul a înghețat în rezervor, nu trebuie să disperați. Căldura va topi lichidul înghețat, dar este nevoie de mult timp și de multă răbdare. Țineți mașina într-un garaj încălzit (parcare subterană etc.) câteva zile. Pentru a grăbi puțin lucrurile, unii dintre cititorii noștri au introdus în vasul spălătorului de parbriz spirt medicinal.

Nu-ți vine să crezi: ce mașină conduce IUBITA șefului PSD!

Lichidul de parbriz îngheață pe parbriz

Nu este propriu-zis o problemă, pentru că este oarecum normal să înghețe. Producătorii de lichid de parbriz măsoară temperatura de îngheț pentru lichidul păstrat în recipiente. În momentul în care este pulverizat pe parbriz, acesta este împrăștiat într-un strat foarte subțire. În acest caz, elementul activ, alcoolul, se va evapora destul de repede în contact cu aerul, ceea ce va face ca pe parbriz să rămână preponderent apa. După cum știți, aceasta îngheață la zero grade. Fenomenul se va agrava odată cu creșterea vitezei de deplasare, pentru că jetul mai puternic de aer va produce o evaporare mai rapidă a alcoolului.

Incredibil: NOUA TAXĂ AUTO poate ajunge şi la 3000 de euro!

Bătaie pe mașinile scoase de ANAF la licitație! Cu cât se vinde un VW Tiguan

Lichidul de parbriz: ce putem face pentru o iarnă fără nervi

Calitatea lichidului de parbriz influențează, de asemenea, felul în care acesta se comportă la frig. Nu este o regulă generală că un lichid scump va fi neapărat și mai bun, dar aproape întotdeauna un lichid de parbriz ieftin va avea proprietăți mediocre. Un lichid mai scump nu are neapărat o cantitate de alcool mai mare, ci conține aditivi speciali care ameliorează fenomenul de evaporare diferențiată a componentelor sale. De asemenea, compuși speciali protejează instalația spălătorului de parbriz, pompa și chiar vopseaua caroseriei, care altfel ar avea de suferit de la substanțele agresive din compoziție. Alte componente (există pe piață sortimente pe bază de teflon) sunt introduse în lichidul de parbriz pentru a curăța mai ușor parbrizul și a împiedica depunerea ulterioară a murdăriei.

Pentru a preveni înghețarea lichidului pe parbriz, este bine ca acesta să fie aplicat cât timp mașina stă pe loc, într-un strat suficient. Dacă lichidul este de o calitate bună, acesta se va evapora complet, imediat, înainte de a apuca să înghețe. Dacă nu, încercați să aveți întotdeauna parbrizul cald, direcționând jetul de aer cald al aerotermei către acesta. Unii șoferi au indicat chiar soluții ingenioase, cum ar fi lipirea deasupra duzelor spălătorului de parbriz a unor aripioare deflectoare. Acestea împiedică jetul de aer să acționeze asupra lichidului de parbriz la viteze mai mari, dar rămâne problema fixării lor fără a deteriora vopseaua.

    Unul says:

    Lichidul de parbriz pentru – 20 e inutil cand temperatura scade sub -10. Datorita curentului de aer temperatura pe pabriz e mult mai mica. In Canada lichidul de iarna e facut pt temperaturi intre -35 si -49. Ala pentru – 35 e bun doar toamna si primavara.

Adaugă un comentariu