A murit creatorul celebrului Manual Haynes

John Haynes, creatorul celebrului Manual Haynes, a încetat din viață la vârsta de 80 de ani.

Născut în 1938, în Sri Lanka, John Harold Haynes a arătat încă de mic copil o pasiune pentru mașini și o îndemânare ieșite din comun. La 12 ani s-a mutat împreună cu familia în Regatul Unit, iar hobby-ul său a început să se contureze într-o adevărată carieră.

Cât era încă student, John Haynes a convertit un Austin 7 într-un așa-numit „Austin 7 Special’. Când a scos mașina la vânzare, 150 de clienți interesați l-au bombardat cu oferte, ceea ce l-a făcut pe bărbat să înțeleagă că într-adevăr crease ceva deosebit.

A redactat un mic manual intitulat „Construind un 750 Special’, în care explica pas cu pas procesul transformării autoturismului. Numărul respectiv s-a vândut în 250 de exemplare în numai 10 zile, deși Haynes nu era încă un nume consacrat în domeniul auto.

Acesta avea să fie prototipul Manualului Haynes, publicație devenită populară în întreaga lume, îndrăgită de „meșterii DIY’ care își repară sau își modifică mașinile pe baza recomandărilor din paginile sale.

 

Citește și:

Schimbări la polițele RCA: ce criterii noi de risc ar putea fi introduse

Test de frâne în condiții extreme

Cea mai mare paradă de mașini autonome organizată vreodată

Cele mai periculoase șosele din România

Tot ce trebuie să știi despre verificarea unei mașini second hand

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

 

După încheierea studiilor, John Haynes s-a angajat pe un post de logistică în cadrul Forțelor Aeriene Regale. A învățat principiile de bază ale administrării unei afaceri și a continuat să-și redacteze cartea, care se bucura de tot mai mult succes. Timpul liber și-l petrecea îmbunătățind mașini de curse și chiar participând cu ele în diverse competiții.

Prima ediție oficială a manualului Haynes a fost publicată în 1966. Mulțumită abilității autorului de a vorbi pe limba omului de rând și a inspirației sale de a ilustra cât mai clar fiecare pas al tutorialelor, publicația s-a vândut până în prezent în peste 200 de milioane de exemplare la nivel global.

Adaugă un comentariu