BMW i3: Un nou model cu autonomie mărită la 300 km

BMW i3, modelul electric revoluționar al bavarezilor, are acum o nouă versiune, cu o capacitate a bateriei mărită la 94 Ah, față de cei 60 Ah ai modelului de bază.

Creșterea capacității bateriei a fost posibilă prin creșterea densității, dar și prin adoptarea unei combinații de material/electrolit diferite. Noua baterie are aceleași dimensiuni cu ale celei din versiunea inițială, dar cântărește cu 50 kg mai mult. Prin modificarea sistemului de management electronic al motorului, inginerii BMW promit că performanțele dinamice ale lui i3 nu sunt afectate. BMW i3 (94Ah) atinge ca și până acum 100 km/h în 7,3 secunde, nefiind operate modificări la nivelul motorului electric de 125 kW.

BMW i3 (94 Ah) poate genera 33 kWh de energie (dintre care 29 pot fi folosiți efectiv), spre deosebire de versiunea de bază, care dezvoltă 22 kWh, respectiv 19 kWh. Aceste performanțe permit creșterea autonomiei în ciclul standard NEDC la 300 km, față de 190 km. BMW ne asigură că și în condiții dificile de trafic, cu climatizarea pornită, autonomia reală nu va scădea sub 200 km. Pentru cei care doresc o autonomie mai mare, sistemul Range Extender permite extinderea autonomiei cu 150 km, folosind un motor termic cu doi cilindri, de 650 cmc/38 CP.

Capacitatea mai mare a bateriei lui BMW i3 (94 Ah) nu afectează nici timpul de încărcare, grație folosirii unui sistem de încărcare mai rapid. Noul model permite încărcarea cu curent alternativ multifazic, la 11 kW (față de 7,4 kW) astfel că timpul de încărcare rămâne în esență neschimbat (mai puțin de 3 ore pentru o încărcare completă). BMW i3 este echipat însă și cu tehnologie de încărcare rapidă cu curent continuu, la 50 kW, fiind pregătit astfel pentru momentul în care stațiile de încărcare rapide cu curent continuu vor fi disponibile. Folosind o astfel de stație de încărcare, BMW i3 (94 Ah) se încarcă la 80% din capacitate în 40 de minute.

Vestea și mai bună este că posesorii actuali de BMW i3 vor putea să își facă upgrade la noua baterie cu capacitate mărită. Bateriile de 22 kW astfel disponibilizate nu vor fi irosite, ci vor fi folosite în stațiile de stocare a electricității.

Adaugă un comentariu