(P) Ce scule auto nu ar trebui să lipsească din dotarea niciunui șofer?

Când mașina ta se confruntă cu o problemă serioasă, cea mai bună soluție este reprezentată, fără nici cea mai mică îndoială, de vizita la un service auto. Specialiștii vor înțelege rapid despre ce este vorba și vor alege cele mai bune soluții pentru reparații sau pentru eventuala achiziție a unor piese.

Există însă și situații în care, cel puțin pentru un interval scurt de timp, este nevoie să te descurci pe cont propriu. Este vorba despre efectuarea unor reparații provizorii, atunci când te afli în zone în care nu ai acces imediat la serviciile unui mecanic priceput. De asemenea, trebuie să știi cum să schimbi o roată sau să înlocuiești acumulatorul.

Pentru a te descurca satisfăcător în astfel de împrejurări, ai nevoie de scule auto care, prin calitatea lor, pot suplini lipsa ta de experiență. Iată principalele elemente cu care ar trebui să fie dotat orice conducător auto, indiferent dacă are sau nu experiență!

Tipurile de chei folosite cel mai frecvent

Din trusa niciunui șofer, nu poate să lipsească acest tip de scule auto, deoarece cheile de diferite tipuri se dovedesc folositoare în împrejurări multiple.
Cheile fixe sunt realizate din aliaje din oțel, ceea ce le conferă o deosebită rezistență în timp, și se caracterizează prin faptul că deschiderea lor nu poate fi modificată. Ele permit desfacerea sau strângerea unor șuruburi și piulițe.

Cheile inelare se caracterizează prin capătul de forma unui cerc închis. Această formă permite o mai bună fixare în poziția necesară, atât pentru deșurubare, cât și pentru strângere. Pot să aibă inele la ambele capete sau la un singur capăt.

Cheile tubulare nu pot fi folosite singure, ci cu ajutorul altor tipuri de scule auto. Ele au două “fălci” hexagonale pe fiecare latură și sunt necesare pentru șuruburi aflate în poziții incomode, greu accesibile în alt fel.

Ciocanele de lipit de care ai nevoie

În funcție de scopul în care te aștepți să le folosești cel mai frecvent, ai posibilitatea de a alege între mai multe variante.

Ciocanele de lipit de tip letcon sunt folosite în general pentru proiecte mici, de tipul „do it yourself. Sunt ușor de manevrat chiar și de către persoane fără abilități tehnice deosebite. Pentru proiecte de finețe, constituie un dezavantaj faptul că nu există posibilitatea de a regla temperatura de lipire.

Stațiile de lipit sunt recomandate pentru proiecte mai complexe sau care necesită un grad superior de finețe. Ele oferă posibilitatea de a controla un număr superior de setări, inclusiv temperatura de lipire.

Scule auto electrice, necesare pentru găurit și înșurubat

Chiar și în cazul unor reparații provizorii sau al unor acțiuni dintre cele mai simple, este frecvent nevoie să efectuezi operațiuni precum găuritul sau înșurubatul. Cel mai bun randament îl oferă echipamentele electrice special concepute în acest scop.

Mașinile de înșurubat cu impact sunt folosite la montarea unor șuruburi de mari dimensiuni, precum cele de la roțile autovehiculelor. Mașinile de găurit diferă între ele în funcție de diametrul de găurire și de putere, măsurată în newtoni pe metru.

Aparatele care dețin atât funcția de găurit, cât și pe cea de înșurubat sunt preferate de numeroși șoferi. În cazul lor, energia necesară pentru înșurubare este mai mare decât cea folosită pentru găurire.

Dotează-ți trusa personală cu aceste scule auto și vei reuși să găsești măcar o soluție provizorie, indiferent de situațiile neprevăzute care apar!

Adaugă un comentariu