Agentul care a constatat viteza cu care circulai este diferit de cel care îți scrie procesul verbal? Astăzi se tranșează acestă problemă

Suntem convinși că o parte dintre voi ați avut acestă problemă. Un echipaj al poliției Rutiere utilizează aparatul radar pentru a măsura viteza cu care circuli, dar un alt echipaj te oprește pentru a scrie procesul verbal. Este sau nu corect din punct de vedere legal? Aceasta este dilema pe care astăzi, judecătorii Curții Supreme, o vor tranșa.

Cum s-a ajuns aici? Un avocat din Caraș Severin a spus că nu poate fi sancționat de un polițist care nu a văzut cu ochii lui înregistrarea video care dovedește că a depășit viteza legală.

„În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens’, spune Horaţiu Costea, avocatul care a inițiat sesizarea.

Acesta spune că legislația rutieră impune ca sancțiunea să fie dată de agentul care constată, în mod direct, abaterea.

„Procesele verbale de constatare a contravenţiilor rutiere nu pot fi întocmite exclusiv în baza unor informaţii furnizate de o altă persoană, ci în baza unor constatări personale, indiferent de mijloacele folosite (propriile simţuri sau înregistrarea aparatului radar) ale celui ce îl întocmeşte’, a explicat judecătorul de tribunal care a primit cererea şoferului.

Via | Digi24

Adaugă un comentariu