Oficial: Ford Craiova devine parte a Ford Otosan

Acordul prin care Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, preia proprietatea fabricii Ford din Craiova a fost finalizat cu succes. Pentru a marca această ocazie, am fost invitați de către oficialii companiei la o conferință de presă la uzina de la Craiova, care va purta de acum numele de Ford Otosan Craiova.

Prin acest acord, Ford a transferat proprietatea asupra fabricii sale din Craiova, care produce vehicule și motoare, către Ford Otosan, permițând astfel companiei să-și extindă operațiunile la nivel internațional. Transferul de proprietate s-a desfășurat în prezența prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, a președintelui Ford Europa, Stuart Rowley și a managerului general al Ford Otosan, Güven Özyurt.

“Planul ambițios de investiții al companiei Ford răspunde unor obiective importante de dezvoltare economică, valorifică oportunitățile, potențialul uman și deschide perspective noi, adaptate la cerințele viitorului. Crizele actuale au arătat că este nevoie să producem mai mult în România și să reintegrăm industrii. Faptul că vom produce în țară automobile electrice îi va încuraja pe români să renunțe treptat la vechile mașini poluante, iar acest lucru nu poate decât să ne ajute în atingerea obiectivelor de mediu ale României aliniate la politicile europene în domeniu”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Anul acesta, pe 14 martie, Ford a anunțat că fabrica de la Craiova va produce noua generație a modelului Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât și în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producție în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024. De asemenea, Ford Puma, cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va beneficia în 2024 de o versiune complet electrică, care va fi produsă la fabrica din România.

Stuart Rowley, președintele Ford Europa a transmis că: „Ford profită de parteneriatele strategice pentru a utiliza mai bine resursele prin partajarea investițiilor, astfel încât să beneficieze de o expertiză mai largă și de o capacitate crescută în producția vehiculelor electrice și comerciale în Europa. Operațiunile de la Craiova au un istoric puternic în a oferi competitivitate și flexibilitate de clasă mondială, așa cum demonstrează succesul pe care l-au avut Ford EcoSport, Ford Puma și motorul EcoBoost de 1,0 litru pe piața europeană.’

Pentru a sprijini lansarea următoarei generații a modelului Courier, Ford Otosan confirmă astăzi investiția de 490 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, care va fi implementată în următorii trei ani. Astfel, capacitatea totală de producție a fabricii de la Craiova va crește de la 250.000 vehicule pe an la 272.000 de unități pe an.

Sigur, acestea nu reprezintă investițiile totale ale grupului. În Turcia, Otosan va ajunge la o capacitate anuală de 650.000 de unități pe an, în timp ce adăugarea uzinei de la Craiova în portofoliu îi va ajuta să producă mai mult de 900.000 de vehicule pe an.

„Odată cu achiziția fabricii din Craiova, Ford Otosan își extinde experiența și capabilitățile de producție la nivel internațional. Angajații cu înaltă calificare de la fabrica din Craiova și munca lor remarcabilă în producția unora dintre cele mai apreciate modele Ford vor duce mai departe povestea de succes a Ford Otosan. Craiova va beneficia de baza de competențe și de transferul de experiență al Ford Otosan în proiectarea, ingineria și construcția de vehicule comerciale, precum și în ceea ce privește electrificarea’, a adăugat Güven Ozyurt, director general Ford Otosan.

 

Fabrica Ford Otosan din Craiova joacă un rol cheie în planurile de electrificare ale Ford în Europa, iar prin această preluare, unitatea de producție din România va beneficia de experiența Ford Otosan în electrificare, proiectare de vehicule comerciale, inginerie și producție. Expertiza Ford Otosan în electrificare, așa cum se vede la modelul E-Transit recent lansat, se vor regăsi și în vehiculele electrice pe care compania le va produce în fabrica de la Craiova.

Ford mai anunță că, în contextul transferului de proprietate de la Craiova, a fost creată o nouă companie – Ford Romania Services SRL – care integrează activitățile de vânzări și marketing ale Ford in România (Compania Națională de Vânzări), condusă de Roxana Capătă și Ford Business Solutions Center (FBS), condus de Dieter Rogmann. De asemenea, unele funcțiuni europene suplimentare, precum Serviciile de Cumpărări și Contabilitate, care operează din Craiova, își vor desfășura activitatea în cadrul companiei Ford România Services.

Adaugă un comentariu