Aplicațiile de taxi, amenințate cu dispariția din România

Conform unui proiect de modificare a Legii taximetriei, aplicațiile prin care se comandă maşini, precum Clever Taxi, Taxify, dar şi Uber, vor putea fi operate doar de firmele de taximetrie.

Pentru a reglementa aplicaţiile de ride-sharing, Guvernul vrea ca aplicațiile de taxi să fie „proprietatea exclusivă a unui dispecerat autorizat.

Cum se fură la pompele din România când angajatul benzinăriei îi spune șoferului: Pot să vă ajut?’

„În ultimii ani, piaţa serviciilor destinate populaţiei, este într-o permanentă schimbare ca urmare a dezvoltării tehnicii şi tehnologiilor moderne, fiind în creştere utilizarea programelor de software, a aplicaţiilor web sau a aplicaţiilor mobile, în scopul satisfacerii nevoilor zilnice, este necesar ca şi piaţa serviciilor de taxi să fie adaptată noilor cerinţe. Însă, prevederile actuale privind activitatea de dispecerat taxi permit prestarea în fapt, a acestei activităţi fără autorizaţiile prevăzute de lege, fiind dezvoltate aplicaţiile taxi, care funcţionează întocmai ca nişte dispecerate taxi. Datorită acestor aplicaţii taxi, concurenţa pe această piaţă este denaturată prin comercializarea acestor aplicaţii taxi, fără acordul transportatorilor autorizaţi de taxi şi/sau a dispeceratelor de taxi, se specifică în nota de fundamentare a proiectului.

Bucureștenii vor putea avea propriul program Rabla

Totodată, în nota poriectului se specifică faptul că „Aplicaţia se poate folosi doar de către un dispecerat taxi, autorizat în condiţiile legii, pentru a asigura siguranţa clientului.

Ce spun cei de la Clever Taxi?

Clever Taxi este una dintre cele mai populare aplicații de la noi și are peste 800.000 de utilizatori.

„Aplicaţiile agregatoare au produs multe schimbări care au revoluţionat industria de taxi şi locul lor este în legea taximetriei, dar cu o distincţie clară faţă de dispecerate care funcţionează după un alt sistem, aşa cum vedem în ţările vestice. România este printre singurele ţări din Europa unde există dispecerizare obligatoriei, au punctat oficialii Clever Taxi pentru adevarul.ro.

Adaugă un comentariu