Autostradă românească de 579 de milioane lei, mai lentă decât un drum național

De parcă nu ar fi suficient că numărul de kilometri de autostradă crește incredibil de lent, asfaltul nou primește restricții de circulație încă din fașă.

Citește și:

Drumul expres Brăila-Galați, licitat la preț-record! Cât va costa un kilometru

Doar în România: Autostrada va fi inaugurată chiar dacă are probleme!

Lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, cu o lungime de 21 de kilometri, ar putea fi dat în folosință cu restricții de viteză și tonaj, notează G4Media. Anunțul privind inaugurarea acestui nou tronson de autostradă a venit chiar din partea Ministrului Transportului, care a recunoscut anterior că există probleme care încă nu au fost remediate.

Conform surselor din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), această porțiune va fi dată în folosință cu restricție de tonaj de 7,5 tone și cu limitare de viteză de 80 km/h – o viteză mai mică decât oricare drum extra-urban. Aceste restricții vin în urma recomandărilor făcute de specialiștii de la IPTANA, autoritatea însărcinată să verifice starea lucrărilor executate de constructor (care, în cazul acesta, este o firmă spaniolă).

Reamintim că în luna august a acestui an, contractul cu firma constructoare a fost reziliat – în ciuda faptului că lucrările erau finalizate în proporție de 99%, iar statul achitase deja 94% din totalul de 579 de milioane de lei. Motivul a fost calitatea proastă a lucrărilor, confirmată ulterior de apariția unei fisuri în asfalt de 15 metri lungime.

Alte probleme descoperite de specialiștii Centrului de Studii Tehnice și Rutiere și Informatică (CESTRIN) sunt sistemul de drenaj și utilizarea unor umpluturi în terasamente; aceste neconcordanțe tehnice ar putea – și cel mai probabil vor – fi reparate sub trafic.

Fostul Ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat săptămâna trecută că inaugurarea Lotului 3 al Autostrăzii A1 va fi dat în folosință „probabil săptămâna viitoare’, însă având în vedere timpul rămas, acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil.

Adaugă un comentariu