Când poate deveni nul un proces-verbal completat de Poliţia Rutieră

După constatarea unei încălcări a Codului Rutier şi completarea unui proces-verbal de către poliţist e bine să ţinem const şi de obiecţiile pe care le poate cere şoferul amendat.  Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte menţiuni’. Dacă poliţistul nu face acest lucru, intervine nulitatea relativă a procesului-verbal.

Citeşte şi

Noul examen medical obligatoriu pentru șoferi: Nu-l treci, nu iei permisul

Culmea norocului: Un Logan a luat foc chiar lângă autospeciala de pompieri

Pentru că în  practică judiciară nu a existat un punct de vedere unitar în chestiunea de drept privind natură nulităţii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, pentru neîndeplinirea cerinţei înscrise în art. 16 alin. 7 teza I din Ordonanţă Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor aprobată prin Legea nr. 180/2002, constând în omisiunea agentului constatator, de  înştiinţa contravenientu asupra dreptului acestuia de a formulă obiecţiuni, cu ocazia întocmirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, unele instanţe judecătoreşti au reţinut, ani la rând că, în măsură în care agentul constatator al contravenţiei nu a comunicat persoanei sancţionate dreptul de a formulă obiecţiuni, această omisiune atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenţie.

Alte instanţe, dimpotrivă,  au considerat, că nulitatea prevăzută în aceeaşi teză din articolul amintit este absolută, întrucât textul de lege prevede obligaţia, pentru agentul constatator, de a aduce la cunoştinţă contravenientului dreptul de a formulă obiecţiuni, în legătură cu circumstanţele comiterii faptei ilicite, prin consemnarea acestora în procesul-verbal de constatare a contravenţiei, că o garantare a exercitării dreptului la apărare a subiectului de drept, încă din faza administrativă.

Sursa: adevărul.ro

taguri
    Marin Porumbelu says:

    Romania este tara unde legea poate fi interpretata dupa bunul plac al judecatorilor. Aici nu se tine cont ca o anumita instanta a dat o hotarare intr-o cauza similara. Eu am fost amendat pentru oprire neregulamentara si agentul de politie, in procesul verbal, a trecut gresit CNP-ul. Acest lucru l-a observat casiera de la o agentie CEC, unde am vrut sa platesc amenda, jumatate in termen de 15 zile, si mi-aq cvomunicat faptul ca, in aceasta situatie, nu pot plati. Am dat in judecata politia, cerand anularea procesului verbal intocmit. Instanta care a judecat cazul, de la Judecatoria sector 5, nu mi-a dat castig de cauza, printe motivarie acesteia fiind si aceea ca eu nu am adus o dovada referitor la faptul ca am incercat si nu am putut plati amenda dar nu a indicat in hotarare o modal;itate prin care se poate platii amenda intr-o astfel de situatie. Alte instante de judecata, in situatii similare de CNP gresit au dat castig de cauza reclamantului. Eu in continuare nu pot platii amenda.

Adaugă un comentariu