Câteva cuvinte din domeniul auto stâlcite de români: geante, marșalier, jiglor etc.

Limba română este o comoară, iar mulți dintre vorbitorii ei stâlcesc cuvintele. Iar astăzi ne vom îndrepta atenția doar asupra domeniului auto. Suntem siguri că prin cercul tău de prieteni se află oameni pasionați de domeniul auto, dar care se înțeleg mai prost cu limba română. Fie din comoditate, fie din neștiință, românii au obicieul să preia termeni într-un mod greșit.

Poate cel mai stâlcit cuvânt din lumea auto este janta. Suntem convinși că ai auzit prieteni zicând geantă. Greșit. Data viitoare îi poți corecta :).

Un alt cuvânt la fel de pocit este marșarier. Nu de multe ori am auzit lumea specializată spunând marșalier. Cuvântul provine din franțuzescul marche arrière.

Suntem siguri că ai auzit de multe ori expresia: Mă duc să-mi schimb cauciucurile. De această dată este vorba despre o greșeală de context. Corect este să spui merg să schimb anvelopele sau pneurile. Cauciucul este materialul folosit pentru fabricarea anvelopelor.

“Nu-mi stă relantiul” este o altă expresie în care cuvântul ralanti a căpătat o formă greșită. Totodată, suntem siguri că ai auzit la bunicii tăi termenul de jiglor. Corect este jiclor, iar termenul definește o parte a carburatorului.

Dacă mai ai și alți termeni îi poți trece într-un comentariu.

Adaugă un comentariu