Thor, cel mai… cel camion creat vreodată, are 4.000 de cai-putere (FOTO)

Toate cifrele care descriu această creație nebunească sunt absolut fabuloase; inclusiv prețul. Dar să le luăm pe rând…

Citește și:

Volkswagen Golf R32 cu 1.166 CP la roată ne arată de ce e în stare (VIDEO)

Acestea sunt cele mai mari jante puse vreodată pe o mașină sport (VIDEO)

Înainte de toate, trebuie să lămurim un detaliu privind cele scrise în titlu: acesta este cel mai puternic camion din lume omologat să circule pe drumurile publice, care nu folosește turboreactoare pentru propulsie ci motor convențional, cu combustie internă. Pardon, motoare!

Exact, acest Peterbilt numit Thor are două unități V12 de 14,0 litri fiecare, a cărui putere a fost crescută folosind 12 turbosuflante! A, da, și un sistem cu oxid de azot (NOS). De aici a rezultat fabuloasa sumă de 4.029 de cai-putere, cea mai mare cifră de putere din lume întâlnită pe un autovehicul omologat pentru circulația pe drumurile publice. Pentru cazuri extreme (nu ne vine niciun exemplu în minte, sincer) camionul se poate ajuta și de un sistem auxiliar cu turboreactor, „împrumutat' de la un avion charter.

Aceste… îmbunătățiri au fost posibile cu modificări serioase ale șasiului, pentru că niciun camion nu a fost proiectat cu două motoare V12 în minte. Thor s-a născut dintr-un Peterbilt 359 Ultra Custom TT Crew Cab din 1984, a ajuns la o lungime de 13 metri și o greutate proprie de 15 tone. În acest context, viteza maximă de 210 km/h este de-a dreptul înspăimântătoare. Ca măsură extra de siguranță, Thor are montate patru parașute de drag racing, pentru mai multă forță de frânare. Dar doar pentru arată ca și cum a fost creat de Mad Max și pentru că are accesorii din sporturi motorizate nu înseamnă că acest super-camion nu poate să facă treabă exact ca oricare altul: și-a păstrat sistemul de prindere și transport a trailerelor, deci poți oricând să câștigi și un ban cu el.

Doar că va fi nevoie de multe transporturi pentru a amortiza costurile de achiziție: Thor a fost vândut de creatorul său – un cascador american pe nume Mike Harrah – contra sumei de 13,2 milioane de dolari (11,9 milioane de euro).

Adaugă un comentariu